eNewsletter: Plastične kese i zagađenje životne sredine - Rezultati foto konkursa
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

 Plastične kese i zagađenje životne sredine su bile teme CCI nagradnog foto konkursa. Cilj ovog ironičnog takmičenja bio je da javnosti pokažemo veličinu ovog problema i njegovu prisutnost u cijeloj BiH. Iako ga svaki dan gledamo, a nekada i doprinosimo samom problemu, ipak često zatvaramo oči kao da se ovi prizori nalaze negdje drugdje, a ne u našoj zemlji. Pogledajte nagrađene fotografije u prilogu i odbijte plastične kese, kada vam daju, a da ih niste ni tražili u trgovinama i dajte svoj doprinos nastojanjima za zdraviju životnu sredinu. Više...  

Projektat “Smanjenje korišćenja plastičnih kesa u BiH” koji finansira EU, Centri civilnih inicijativa provode niz aktivnosti koje za cilj, između ostalog, imaju da skrenu pažnju građana na zagađenost životne sredine koju prouzrokuju odbačene tanke plastične kese. Tim aktivnostima se želi podići ekološka svijest građana, dobiti podrška za zagovaranje donošenja propisa od strane vlasti koji će na sistemski način riješiti problem zagađenja, i to uvođenjem naknada za proizvođače i uvoznike plastičnih kesa, kao i subvencije za one koji u promet puštaju ekološki prihvatljive plastične kese – razgradive i biorazgradive.

Dakle, kampanja se paralelno vodi na dva kolosijeka – prema građanima i prema vlastima. Trenutna faza projekta je kada se završava kreiranje nacrta propisa, koji će biti ponuđen nadležnim ministarstvima za zaštitu životne sredine, kako bi u toku 2012. godine taj propis i konačno bio usvojen i postao dio pozitivnog prava u oba entiteta u BiH.

Od 06.04. do 26.04.2012. godine organizovan je foto konkurs gdje su građani BiH bili pozvani putem štampanih i elektronskih medija, da šalju fotografije zagađene životne sredine plastičnim kesama putem MMS poruka ili email-om a autori najboljih fotografija su nagrađeni.

Nakon prikupljanja poslatih fotografija, na facebook profilu CCI-a građani su imali mogućnost da glasaju za fotografije čime su uticali na konačan izbor najboljih fotografija.

Uslov da neko učestvuje na ovom konkursu je bio da pošalje autentičnu fotografiju, napravljenu bilo gdje na teritoriji Bosne i Hercegovine koja prikazuje zagađenost životne sredine plastičnim kesama.

Građani su poslali više od 200 fotografija sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Stručni žiri je odabrao 6 najboljih fotografija nastalih na području Mostara, Čapljine, Han Pijeska, Fojnice i Foče, a koje na svojstven način odražavaju onečišćenje životne sredine plastičnim kesama.

Nagrade su na sljedeći način podijeljene:

Petu nagradu u vrijednosti od 50 KM dobila je fotografija koju smo dobili iz Foče, sa prikazom plastične kese umotane u krošnju drveta, nedaleko od bolnice u Foči. Fotografiju nam je poslao Radojica Ćosović.

Četvrta nagrada u vrijednosti od 100 KM dodijeljena je fotografiji iz Fojnice, tačnije sa lokaliteta Pločari Polje, sa tipičnom slikom plastičnih kesa zaostalih na granama drveća kraj korita rijeke nakon spuštanja vodostaja. Fotografiju je poslao Aziz Mukača.

Treću nagradu u vrijednosti od 200 KM osvojila je fotografija nastala kraj magistralnog puta Han Pijesak – Sokolac, sa prikazom praznih kanti za otpad i brojnim plastičnim kesama i ostalim smećem oko kanti, okolo je četinarska šuma tipična za to podneblje. Fotografiju nam je poslao Igor Mihajlović.

Drugu nagradu u vrijednosti od 400 KM osvojila je fotografija pristigla sa područja opštine Čapljina, i to lokaliteta delte Neretve, koja mijenjajući vodostaj za sobom ostavlja ogromne količine plastičnih kesa na drveću i ostalom rastinju. Fotografiju nam je poslao Marinko Dalmatin.

Žiri ovog konkursa odlučio je da prvo mjesto i prvu nagradu podijele dvije fotografije i oba autora da budu nagrađena sa po 350 KM. Obje fotografije pristigle su iz Mostara, sa dva različita lokaliteta i od 2 različita autora, u južnom i sjevernom dijelu grada, odnosno nedaleko od aerodroma u južnom, i na putu za Uborak u sjevernom dijelu grada. Oba prikazuju poljane sa nebrojenim plastičnim kesama koje vjetar nanosi na granje drveća i ostalog rastinja. Fotografije su poslali Mirsad Mujanović i Ahmet Hukić.

Cilj ovog ironičnog takmičenja bio je da javnosti pokažemo veličinu ovog problema i njegovu prisutnost u cijeloj BiH. Iako ga svaki dan gledamo, a nekada i doprinosimo samom problemu, ipak često zatvaramo oči kao da se ovi prizori nalaze negdje drugdje, a ne u našoj zemlji.

Takođe, cilj je bio i da se građani pozovu da se direktno uključe u aktivnosti koje skreću pažnju javnosti na ovaj gorući ekološki problem.