povratak na vrh povratak na vrh

ENEMO
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

ENEMO (Evropska mreža organizacija za posmatranje izbora) je grupa od 19 organizacija civilnog društva iz 17 zemalja bivšeg Svojetskog Saveza i Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Ove nestranačke organizacije su vodeće domaće organizacije za posmatranje izbora u svojim zemljama. Organizacije članice ENEMO-a ukupno su posmatrale više od 110 nacionalnih izbora i obučile više od sto hiljada posmatrača. Misija ENEMO-a je podržavanje društvenih interesa, podrška demokratiji u post-komunističkim državama OSCE regiona, davanje procjene izbornih uslova i političke sredine kao i da ponudi precizne i nepristrasne posmatračke izvještaje.

ENEMO internacionalne posmatračke misije evaluiraju izborni proces prema internacionalnim standardima za demokratske i fer izbore, analiziraju i vrše procenu izbornih zakonskih propisa i odredbi prema tim standardima.

Pored CCI, ostale članice ove mreže su

2004-te godine ENEMO je organizovao sveobuhvatnu posmatračku misiju za predsjedničke izbore u Ukrajini. Angažovano je 50 dugoročnih posmatrača, koji su bili zaduženi za monitoring pred-izbornog perioda i sva tri izborna kruga u svim regionima Ukrajine. ENEMO je takodje angažovao 1000 kratkoročnih posmatrača za drugi krug izbora novembru 2004, kao i za ponovljeni drugi krug u decembru. 21.novembra za prvobitni drugi krug izbora a koji je kasnije poništen, procjena ENEMO posmatrača je bila da “izbori nisu uspešno odgovorili na volju ukrajinskog naroda”.

Postanite međunarodni posmatrač!

Ukoliko vas interesuje izborni proces, pozajete engleski jezik, i već ste se registrovali na CCI sajtu kao član ili volonter, ispunjavate osnovne uslove da postanete posmatrač budućih ENEMO misija ispred CCI, ali  i eventualnih domaćih posmatračkih aktivnosti u BiH. Pošaljite vašu kratku biografiju na email sinisa@ccibh.org, i bićete kontaktirani.