povratak na vrh povratak na vrh

CEECN
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Građanska Mreža  Centralne i Istočne Evrope  predstavlja  međunarodni projekt uspostavljanja i jačanja mreže nevladinih organizacija koje su zainteresovane za unaprijeđenje učešća građana u procesima odlučivanja.

Mreža djeluje kako bi osigurala demokratske sisteme kroz učešće građana u procesima donošenja odluka. Da bi demokratski sistemi opstali, mora postojati vjerovanje u slobodno učešće građana ali i  praktikovanje tog učešća u procesima donošenja odluka. Ovo je  ipak nešto novo u regionu Centralne i Istočne Evrope, i iz tog razloga, građansko učešće se mora graditi i njegovati.

Iskustva slobodnog učešća koja su građani u zemljama ovog regiona  stekli tokom zadnjih godina  se trebaju podijeliti kako međusobno tako i sa onima koji njeguju građansku participaciju. Promocija potencijala  građanskog učešća kroz  širenje informacija je od vitalnog značaja,  tako da različite osobine participativnih pristupa u raznim zemljama služe kao osnova za multiplikaciju  i mobiliziranje značajnog segmenata populacije u svakoj od zemalja.

Građanska Mreža danas broji 26 organizacija iz 16 zemalja (Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Rusija, Srbija i Crna Gora, Mađarska, Gruzija, Bjelorusija, Albanija, Jermenija, Hrvatska, Estonija i Ukrajina)  i službeno je registrirana u Slovačkoj.

CCI je jedan od osnivača, i volonterski je član upravljačkog tijela Mreže - Koordinacionog tima. 

Historija Mreže

Historija Mreže datira iz 2000 godine kada je održan prvi seminar u Slovačkoj koji je okupio predstavnike 6 zemalja. Odluka da se krene naprijed sa formiranjem Mreže došla je u avgustu 2001 godine kada je Mreža dobila svoj prvi grant od C.S. Mott Fondacije. Nakon što je neko vrijeme radila kao dio Centra za organiziranje u zajednici (CC0) u Slovačkoj, Mreža je odlučila da se osamostali. U januaru 2005, Građanska Mreža se formalno registrirala kao neovisna organizacija sa sjedištem u Slovačkoj.

Misija

Misija Građanske mreže Centralne i Istočne Evrope je da promoviše građansko učešće u Centralnoj i Istočnoj Evropi i da osigura mogućnosti za građanske inicijative, da se stvore mogućnosti za sticanje novog znanja,  razmjene iskustava i ideja.  

Ciljevi

 • Povećati svijest opće javnosti u zemljama Centralne i Istočne Evrope o potencijalima  i utjecajima građanskih inicijativa
 • Ojačati vještine i kapacitete građana da efektivnije  učestvuju u  razvoju društva
 • Promovirati zajedničke aktivnosti inicijativa

Vrijednosti na kojima počiva rad Mreže

 • Svaki građanin ima pravo da učestvuje u stvaranju i provedbi aktivnosti koje imaju utjecaja na njegov/njen život, život njihovih  porodica i zajednica u kojima žive
 • Mora se osigurati i stimulisati  aktivno uključivanje marginaliziranih grupa građana kako bi postali jednaki partneri 
 • Svi članovi Mreže moraju poštovati raznolikost članstva  i njihovih  iskustava
 • Uzajamno poštovanje, zajednička vizija i uvjerenja svih članova mreže

Principi djelovanja

 • Mreža je neformalna struktura koja je  otvorena za nove članove
 • Doprinos svakog člana je neophodan
 • Razmjena iskustava i međusobno pomaganje
 • Mreža postoji kako bi poboljšala napore pojedinačnih organizacija i ostvarila rezultate i utjecaj u regionu Centralne i Istočne Evrope