Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

01.03.2010

Посматрачка мисија Украјина 2010.

У јануару и фебруару 2010. године, ЦЦИ посматрачи надгледали су изборни процес на предсједничким изборима у Украјини. 25 посматрача, међу којма је поред особља ЦЦИ било и неколико новинара, студената, те активиста партнерских НВО-а из БиХ, као дио ENEMO мисије (Европска мрежа организација за посматрање избора), било је ангажовано у западноукрајинским областима Ивано-Франкивск и Волyн у првом, односно Лвив и Тернопил у другом изборном кругу, традиционално окренутим тзв. проевропским политичким струјама у Украјини. 

Предсједнички избори у Украјини 2010. били су пети избори за предсједника Украјине након осамостаљења 1991. Први круг је одржан 17. јануара 2010. У други круг су, поред још 16 кандидата, прошли Виктор Јанукович, 35,32% гласова)Јулија Тимошенко (25.05% гласова). Тада актуелни предсједник Виктор Јушченко, у првом кругу добио је свега 5,5% гласова и завршио на петом мјесту. Други круг је одржан 7. фебруара 2010. Према званичним подацима изборне комисије након пребројавања свих гласова победник је Виктор Јанукович са 48,95% (12.481.268 гласова), док је Јулија Тимошенко добила 45,36% (11.593.340 гласача), остатак гласова је био неважећи.

Према Извјештају ENEMO мисије али и других страних посматрача,  избори су били слободни и регуларни. Изборна комисија је и званично 14. фебруара прогласила Јануковича за побједника а њему су честитали предсједници САД, Русије, Кине, околних држава Белорусије, Мађарске, Молдавије, Пољске, Словачке, као и многих држава ЕУ. Виши административни суд је 17. фебруара по жалби Јулије Тимошенко због фалсификације резултата поништио одлуку изборне комисије о проглашењу Јануковича за побједника. Јулија Тимошенко је ипак након тога повукла жалбу пред судом сматрајући да не може остварити правду.

Ова мисија за већину посматрача из БиХ било је прво искуство те врсте у иностранству. У складу са тим, они су опет били први страни посматрачи који су виђени у неким од украјинских села, односно бирачких мјеста на којима су наши посматрачи надгледали изборе. Један од посматрача, Борис Јањић, иначе студент правног факултета и репортер брчанске ХИТ телевизије, у изјави за бањалучке Независне новине захвалио се Центрима цивилних иницијатива на пруженој могућности да учествује у овој посматрачкој мисији. „Радује и сама чињеница да смо дио тима који врши овако одговоран посао. Нису нас интересовали конкрени изборни резултати, али смо водили рачуна да сам процес буде регуларан и у складу са стандардима.“, рекао је Јањић.

У нешто мало слободног времена у вријеме боравка у Украјини, посматрачи су имали прилику да се упознају са великим културним и архитектонским благом западноукрајинских градова у којима су боравили. Свакако, била је то прилика и да се проба изузетна украјинска кухиња, а љубитељи добре капљице нису могли одољети да не пробају украјинску „горилку“.


Ukrajina - podjela glasova po okruzima 2 krugObuka posmatrača iz BiH, Srbije i Crne Gore u LvivuCCI posmatrački tim u oblasti Ternopil