Kampanje
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Кампања за смањење одборничких накнада у СО Добој

У Прелиминарном извјештају о стању индикатора квалитета живота грађана за 2009. годину, у поређењу са осталим градовима и општинама у БиХ, констатовано је измеђуосталог је да су одборничке накнаде у општини Добој драстично и неоправдано веће од накнада изабраних представника у другим локалним заједницама у БиХ. Оне су до 30. јуна 2009. године износиле 1.500 конвертибилних марака, а од 1. јула, и поред смањења од 15 одсто, и даље су далеко више у поређењу са другим општинама.

Децембра 2009. званично је упућена иницијатива за смањивање накнада. Путем медија, плаката, те директним контактима апеловали смо на грађане Добоја, да позову на бар моралну одговорност своје суграђане – одборнике који их представљају, да своја примања која добијају из заједничке касе свих грађана наше општине сведу на разуман ниво.

Основ за покретање иницијативе ЦЦИ:

  • негативна укупна финансијска ситуација
  • смањени ниво прихода општине
  • буџетски дефицит
  • ниво задужености општине и
  • потреба спровођења мјера штедње према Програму мјера за ублажавање негативних ефеката економске кризе у општини Добој

Поред тога, једноставно питања које се намећу само по себи су

  • да ли одборници СО Добој раде 4 пута ефикасније и боље од одборника у  Фочи, па су им и примања 4 пута већа?
  • да ли су их грађани бирали да поред тога што имају редовну плату у фирмама гдје су запослени, имају и додатна примања која су 50% већа од просјечне плате у РС?
  • да ли одборник, који на сједници СО није дискутовао, није доставио никакав приједлог, иницијативу, коментар, који се у току мјесеца ни једном није сусрео са грађанима који су га изабрали, и који је на сједници локалног парламента био само „дизач руке“, има морално или било које друго право да у свој џеп стави 3 плате радника Жељезница РС?

На сједници одржаној 25.03.2010. године, одобрници СО Добој усвојили су иницијативу ЦЦИ за смањење одборничких накнада, чиме је ова кампања и окончана. Накнаде су смањене са 1275 на 890 КМ, односно 30%. „Прихватањем ове иницијативе која је дошла од стране ЦЦИ, и смањењем сопствених примања за 30%, одборници СО Добој показали су разумијевање потребе за смањење јавне потрошње у времену опште кризе“, рекао је Синиша Бенцун, пројект менаџер ЦЦИ, и додао: „Надамо се да ће овај потез бити само иницијална каписла за друге видове штедње народног новца у овој али и другим општинама“. 

naslov