Aktuelnosti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.09.2010

Ne ponovilo se!

Građanska platforma 2006-2010“ predstavlja sigurno najlegitimniji dokument u zemlji ako uzmemo u obzir činjenicu da je peticiju podrške ciljevima sadržanim u ovom dokumentu potpisalo preko pola miliona građana BiH. Također, „Građanska platforma“ je dokument koji  razmatra probleme i zahtjeve građana, a ne političara, dakle, probleme s kojima se suočavaju građani  i koje su građani prepoznali i proglasili najprioritetnijim.

U svjetlu predstojećih izbora od kojih nas dijeli samo nekoliko dana i u jeku predizborne kampanje kada imamo priliku čuti hvalospjeve kandidata vladajućih stranaka u zemlji o tome kako su postigli sjajne i zavidne rezultate u toku proteklog mandata, posljednji podaci istraživanja koje je provela nevladina organizacija ALDI bacaju sjenu na tzv. uspjehe vlasti i otkrivaju KAKO VLASTI NISU TROŠILE NOVAC građana na iznalaženje rješenja za poboljšanje postojeće situacije u zemlji.

Baveći se analizom budžetske potrošnje u mandatnom periodu, istraživanje pokazuje nivo neodgovornosti i bahatosti vlasti prema građanima.

Vlasti su u mandatnom periodu na raspolaganju imale 24 milijarde i 718 miliona KM.   I pored znatnih povećanja prihoda usljed uvođenja PDV-a, vlast nije pokazala ni spremnost niti sposobnost da ta povećanja usmjeri na rješavanja problema nezaposlenosti, poboljšanja zdravstvenih usluga, rješavanja problema mladih, itd.

Ako posmatramo budžetska izdvajanja po stavkama za zapošljavanje, zdravstvo, pitanja mladih, i budžetska izdvajanja za plate administracije, nije teško doći do zaključka da je osiguravanje što boljeg standarda za predstavnike vlasti bila domininatna aktivnost njihovog rada.

Iako jedan od gorućih problema, u protekle četiri godine vlasti BiH su značajno zanemarile pitanja zapošljavanja. Naime, prema podacima ALDI-jevog istraživanja, institucije na državnom nivou su za politike zapošljavanja u mandatnom periodu planirale ukupno 12,2 miliona KM, što u odnosu na ukupan budžet institucija BiH u istom periodu iznosi svega 0,24 procenta. Federacija BiH je za politike zapošljavanja u periodu 2007.-2010. izdvojila ukupno 120,7 miliona KM, što predstavlja 1,7 % ukupnih četverogodišnjih budžetskih sredstava ove vlade, dok je RS za iste namjene u istom periodu izdvojila ukupno 137,9 miliona KM, što predstavlja 2,3 % ukupnih četverogodišnjih budžetskih sredstava Vlade RS.

U toku mandatnog perioda vlasti su održavale i minimalna izdvajanja za zdravstvo, pa tako nije ni došlo do značajnijeg poboljšanja u osiguranju minimalnih zdravstvenih usluga za veliki broj građana, jer 409 miliona KM, koliko su u budžetima institucija BiH, entiteta i kantona u F BiH planirale za zdravstvo, predstavlja minimalnih 1,65 procenata ukupnih sredstava planiranih u budžetima za četiri godine mandata. .

Pitanja mladih su također na marginama. Naime, izdvajanja za rješavanje problema mladih u BiH smanjena su za 58% ili sa 5,2 miliona KM u 2006 na 2,2 miliona KM u 2010, dok su, podsjećamo, troškovi zaposlenih u državnim institucijama povećani za 47%.

U moru ovakvih i sličnih podataka, neizbježno je pomenuti i činjenicu da je iznos koji pet vladajućih stranaka troše dnevno na izbornu kampanju (50.000 KM) znatno veći od izdvajanja za mlade u 2010.g.

I još nešto, a podaci su koje je objavilo UG "Zašto ne", a to je da se preko dvije trećine ili 67,3% svih obećanja koja su vladajuće stranke namjeravale ispuniti u proteklom mandatu, ponovno nalaze u njihovom predizbornim programima. Toliko o sjajnim rezultatima!

 


Ne ponovilo se!