Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

18.04.2024

Održana Panel diskusija „Javnom revizijom do unapređenja rada i boljeg upravljanja resursima na lokalnom nivou“ - OTKLANJANJE UOČENIH NEPRAVILNOSTI U RADU I TROŠENJU JAVNOG NOVCA TREBA BITI PRIORITET SVIM LOKALNIM UPRAVAMA

Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru aktivnosti kojima žele unaprijediti rezultate javne revizije kroz adekvatan pristup svih relevantnih učesnika u procesu javne revizije održali su Panel diskusiju „Javnom revizijom do unapređenja rada i boljeg upravljanja resursima na lokalnom nivou“ u Prijedoru. Jedan od zaključaka ovog događaja je da dobre prakse lokalnih jedinica koje realizuju sve revizorske preporuke, tačnije otklanjaju sve uočene nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca, trebaju biti model ponašanja za druge lokalne uprave, a sve u cilju postavljanja standarda kojem se teži. 

Tokom događaja učesnici su istakli koliko je zapravo važno da lokalne uprave, nakon što budu predmetom revizije, uspostave nadzor i nastave praćenje realizacije preporuka i postupanja po nalazima revizije. Jedinice lokalne samouprave su sastavni dio javnog sektora, i kao takve su dužne da primjenjuju principe efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti, što u konačnici rezultira, ukoliko se primjenjuje na najbolji mogući način, efikasnom javnom upravom i kvalitetnijim životom za sve građane. 

„Mi smo bili svjesni da moramo da napravimo plan kako bi otklonili nedostatke iz izvještaja Glavne službe za reviziju i taj plan je gradska Skupština usvojila i krenuli smo u implementaiju. Sve smo preporuke prihvatili, uvrstili u naše poslovanje i što je najbitnije, nismo ih samo deklarativno prihvatili nego sam se kao gradonačelnik trudio da to mora da živi. Napravili smo izvještaj o izvršenju revizorskih preporuka, Gradska Skupština je to usvojila i obavijestili smo Glavnu službu za reviziju da smo sproveli sve preporuke. Važno je da postoji i vertikalna i horizontalna opredjeljenost, energičnost, odlučnost da želimo da se mijenjamo. Kada to postoji, kad postoji sistem, onda je rezultat sigurno neizbježan odnosno, uspjeh je tu zagarantovan“- istakao je Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške. 

„Na današnjem panelu, zajedno sa predstavnicima lokalnih zajednica i predstavnicima opština i gradova, diskutovali smo kako javnom revizijom do boljih performansi i boljeg upravljanja na lokalnom nivou, a sve sa ciljem podizanja svijesti, ali i odgovornosti za provođenje preporuka koje revizori upućuju lokalnim zajednicama. Najčešća slika revizorskih izvještaja jeste ponavljanje nalaza i nerealizovanih preporuka iz prethodnog revizorskog izvještaja uz zadržavanje mišljenja sa rezervom. Mi u prosjeku imamo 14 preporuka po lokalnoj zajednici sa stepenom provodivosti preporuka oko 42% gdje su dominantno prisutna mišljenja sa rezervom – negdje oko 75% i oko 900 preporuka upućenih svim lokalnim zajednicama od koje tri lokalne zajednice imaju pozitivna mišljenja“, istakao je dr. Bojan Ćurić, viši revizor finansijske revizije Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

„Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je izvršila reviziju 21 opštine i grada u Republici Srpskoj za 2022. godinu i tim institucijama je  dostavljeno ukupno 293 preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti u poslovanju. CCI je inicirao da ove lokalne uprave uvedu parlamentarni nadzor nad realizacijom revizorskih preporuka, od čega je u prethodnom periodu 14 opština i gradova na sjednicama razmatralo izvještaj o reviziji, a u narednom periodu se očekuje od institucija da izvijeste lokalne parlamente o postupanju po preporukama. Važnost unapređenja procesa javne revizije, te postupanja po preporukama revizije pokušali smo prikazati kroz dobre prakse gradova koji su svojim pristupom prema nalazima revizije unaprijedili rad lokalnih samouprava“ - izjavila je Dijana Ban ispred  CCI-a.

Današnjoj Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici opština i gradove koji su ove godine predmet revizije kao i predstavnici opstina čiji su izvještaji objavljeni prošle godine kako bi se upoznali sa dobrim praksama parlamentarnog nadzora nad realizacijom revizorskih preporuka u drugim opštinama, što će im svakako olakšati organizaciju i dalji rad po ovom pitanju. Načelno postoji saglasnost jedinica lokalne samouprave da uspostave parlamentarni nadzor nad revizorskim izvještajima kako bi se unaprijedila efikasnost rada institucija.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina