Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.07.2023

POTREBNA JE HITNA REAKCIJA VLADE I SKUPŠTINE KS KAKO BI SE OTKLONILE UOČENE NEPRAVILNOSTI I UNAPRIJEDIO KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA - Revizorski izvještaji još uvijek na čekanju - ko čuva naš novac?

 Ured za reviziju institucija FBiH je prošle godine objavio revizorske izvještaje za 8 institucija Kantona Sarajevo od kojih je samo jedna institucija dobila oba pozitivna mišljenja, dok je kod ostalih, revizija uočila ozbiljne nedostatke i slabosti u radu. Za identifikovane nepravilnosti revizori su uputili 151 preporuku u cilju efikasnijeg rada institucija, s tim da je čak 40% nepravilnosti ponovljeno iz prethodnog perioda. Bez obzira na ove zabrinjavajuće podatke kao i na činjenicu da je ovim institucijama dato na raspolaganje skoro 2 milijarde KM  javnog novca, Vlada i Skupština Kantona Sarajevo ignorišu nepravilnosti koje su revizori uočili u radu kantonalnih institucija. Ignorisanjem revizorskih preporuka obezvrijeđuje se rezultat javne revizije, a građanima se šalje jasna poruku da njihovi interesi nisu zaštićeni.

Posebno zabrinjava činjenica da su nepravilnosti uočene kod kantonalnih institucija (KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, JU Dom zdravlja KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS, KJKP Sarajevogas, KJKP Sarajevošume, JU Služba za zapošljavanje KS i Budžet KS) koje su izuzetno značajne kako bi se građanima Kantona Sarajevo obezbijedio bolji život i pružile bolje usluge. 

Podsjećamo, revizori su utvrdili mnogobrojne probleme u radu stomatološke službe Doma zdravlja Kantona Sarajevo te da se rad radnika u Domu zdravlja u I i II smjeni preklapa u trajanju od sat i po što znači da ova ustanova radi od 7,30 do 20,00 sati umjesto propisanih od 7,00 do 21,00 sat.

Dodatno revizori su utvrdili da organi upravljanja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo nisu poduzimali odgovarajuće aktivnosti kako bi se sanirali problemi u vodovodnoj mreži, poput bespravnih priključaka i oštećenja cjevovoda, što je dovelo do ogromnih gubitaka vode u vodovodnoj mreži koji u 2021. godini iznose čak 71%. Dodatno, gubitak u poslovanju ovog javnog preduzeća u 2021. godini iznosi više od 13 miliona KM. 

Da se javnim resursima ne upravlja adekvatno, pokazuju i nalazi iz negativnog revizorskog izvještaja za JP Sarajevo-šume d.o.o. Sarajevo. U ovom javnom preduzeću 74% poslovnih prihoda za 2021. godinu utrošen je na plaće radnika i troškove angažiranja usluga drugih pravnih lica za poslove koji su u nadležnosti preduzeća, dok je za poslove biološke obnove šuma izvršeno samo 7%. To pokazuje da su resursi usmjereni na pokriće troškova plaća i proizvodnih usluga, a ne na obavljanje poslova za koje je ovo javno preduzeće osnovano odnosno nadležno.

Dodatno, revizori su utvrdili da Zavod zdravstvenog osiguranja KS nije izvršio kontrolu propisivanja lijekova na recept po ovlaštenim liječnicima. Nadalje, nabavka određenih lijekova u iznosu od 4.741.291 KM i medicinskih sredstava u iznosu od najmanje 4.066.458 KM izvršena je bez provođenja propisanih procedura javnih nabavki.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u 2021. godini realizovala je samo 9% planiranih sredstava po programu mjera zapošljavanja, a revizori su utvrdili da za većinu mjera korisnici sredstava nisu dostavljali potrebnu dokumentaciju u ugovorenom roku. Također je konstatovano da Služba za zapošljavanje u većini slučajeva nije opominjala korisnike, niti je po automatizmu raskidala ugovore, kako je njima regulisano.

Imajući u vidu da je od objave navedenih revizorskih izvještaja prošlo godinu dana smatramo da je neophodno hitno uključivanje Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo. U skladu sa tim, Centri civilnih inicijativa pozivaju predstavnike novoimenovane Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da što prije preispitaju dosadašnju realizaciju aktivnosti u otklanjanju nepravilnosti koje su konstatovane u revizorskim izvještajima, te uspostave praksu da se rukovodioci institucija obavežu na izvještavanje o aktivnostima koje će dovesti do potpune realizacije preporuka.

U aktuelnoj godini čeka se objava revizorskih izvještaja za još 4 institucije Kantona Sarajevo (Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja, JU „Studentski centar“ Sarajevo i KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo), što može rezultirati nagomilavanjem izvještaja, uz dodatno obesmišljavanje samog procesa revizije.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina