Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.03.2023

REVIZORSKI IZVJEŠTAJI KONAČNO PRED ZASTUPNICIMA SKUPŠTINE ZDK

Nakon što je raniji Kolegij Skupštine četiri puta odbio stavljanje revizorskih izvještaja na dnevni red Skupštine ZDK, konačno će se na  narednoj sjednici novog saziva Skupštine ZDK, zakazanoj za 22.03., naći tri revizorska izvještaja za institucije ZDK. Radi se o izvještajima finansijske revizije za Budžet ZDK za 2020. godinu i Ministarstvo privrede za 2020. godinu, te izvještaju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK za 2021. godinu. 

Na 6. sjednici novog saziva Skupštine ZDK, zastupnici će imati priliku raspravljati o navedenim revizorskim  izvještajima, zajedno sa planom mjera i aktivnosti koje su institucije poduzele radi otklanjanja konstatovanih nepravilnosti. Osim toga, zastupnici će biti u mogućnosti da dogovore i dalje praćenje realizacije revizorskih preporuka kako bi Skupština uspostavila nadzor nad revizorskim nalazima i preporukama.

Podsjećamo, Centri civilnih inicijativa su u ranijem periodu ukazivali na važnost učešća Skupštine ZDK kao nadzornog organa u procesu javne revizije, imajući u vidu značajne nepravilnosti i propuste koji su identifikovani u revizorskim izvještajima za institucije Zeničko-dobojskog kantona. Milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, samo su neki od nalaza koje su utvrdili revizori. 

Zbog svega toga, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju novi saziv Skupštine ZDK da konačno uspostavi parlamentarni nadzor nad realizacijom revizorskih preporuka u ovom kantonu i na taj način zaštiti interese građana te da osigura odgovorno i efikasno trošenje javnih sredstava Dodatno napominju i da se izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, koji je također upućen u skupštinsku proceduru od strane nove Vlade ZDK, treba što prije naći pred zastupnicima Skupštine ZDK, s obzirom na to da su u istom navedene brojne nepravilnosti i ozbiljna kršenja zakonskih i drugih propisa.

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina