Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.07.2022

HOĆE LI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI IPAK SAČEKATI NAREDNI SAZIV SKUPŠTINE ZDK?

Održana je još jedna sjednica Kolegijuma Skupštine ZDK koji opet nije stavio revizorske izvještaje na Dnevni red sjednice Skupštine. Prepoznavši značaj javne revizije, Vladina i Skupštinska tijela za borbu protiv korupcije su reagovala i tražila da se revizorski izvještaji upute u skupštinsku proceduru. Uprkos reakcijama, pojedini članovi Kolegijuma Skupštine nastavili su ignorisati revizorske izvještaje za Budžet, ZZO i Ministarstvo za privredu ZDK, objavljene 2021. godine.

Ovakav odnos Kolegijuma ZDK prema tako važnim izvještajima, koji sadrže preporuke za unapređenje rada institucija ovog kantona i efikasnije trošenje javnog novca, pravdaju time da se na sjednicama Skupštine ZDK razmatraju samo akti dostavljeni od strane Vlade Kantona. Međutim, za ovo pravilo je na posljednjoj sjednici Kolegijuma ipak napravljen izuzetak, koji se već 11 mjeseci ne može napraviti kada je u pitanju razmatranje revizoskih izvještaja. Naime, članovi Kolegijuma donijeli su odluku da se Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2022. godinu, po skraćenom postupku, uvrsti na dnevni red Skupštine, iako je Vlada ZDK isti dokument razmatrala tek dan poslije.

Kako bi se zaštitili interesi građana te obezbijedilo da sve uočene nepravilnosti u trošenju javnog novca budu otklonjene, izuzetno je važno da najviša zakonodavna tijela u Kantonu nadziru realizaciju revizorskih preporuka. Odnos Kolegijuma prema revizorskim izvještajima je već 11 mjeseci ignorantski, čime se rad revizora obesmišljava i propušta prilika da se kroz javni nadzor osigura otklanjanje uočenih nepravilnosti u trošenju javnih sredstava, te unaprijedi rad institucija.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina