Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.02.2022

POJEDINI ČLANOVI ODBORA ZA REVIZIJU NS RS OBESMIŠLJAVAJU RAD GLAVNE SLUŽBE ZA REVIZIJU Glavna služba za reviziju u 2021. godini objavila 71 revizorski izvještaj od čega nadležni Odbor NS RS za 14 mjeseci nije razmotrio nijedan

Nakon otkazivanja još jedne sjednice Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske, 9. februara 2022. godine, usljed nedostatka kvoruma za rad, Centri civilnih inicijativa (CCI) su uputili dopis i  pozvali predsjednika Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske da što prije ponovo zakaže sjednicu, a članove Odbora da se odazovu i razmatraju planirane revizorske izvještaje, kako bi ostvarili svoju ulogu u parlamentarnom nadzoru, a sve u cilju efikasnijeg, odgovornijeg i transparentnijeg rada institucija Republike Srpske, te zaštitete javnih sredstava i interesa građana.

 

Na navedenoj sjednici su se trebali razmatrati izvještaji finansijske revizije, koji su od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobili mišljenje s rezervom, odnosno negativno mišljenje. Posebno ističemo da se na sjednici trebalo razmatrati pet Izvještaja finansijske revizije, zavoda i javnih preduzeća RS, od čega i revizorski izvještaj JP šumarstva „Šume RS“ a.d. Sokolac, koji je dobio negativno mišljenje za usklađenost sa zakonima. 

 

„Od devet članova Odbora za reviziju, sjednici su se odazvali samo tri člana, zbog čega nije bilo kvoruma za rad, te je sjednica Odbora otkazana. Nedopustiva praksa nepostojanja kvoruma, koja je uzela maha u 2021. godini, nastavljena je i u 2022. godini. Podsjetićemo da je u prošloj godini, Odbor za reviziju zakazao svega tri sjednice, od  kojih je samo jedna i realizovana u potpunosti. Ovakav odnos pojedinih članova Odbora za reviziju, obesmišljava i rad Glavne službe za reviziju, ali i Odbora za reviziju, kao i obavezu predstavnika revidiranih institucija da u javnoj raspravi sa članovima Odbora, obrazlože koje su aktivnosti poduzete na otklanjanju uočenih nepravilnosti u revizorskim izvještajima.“-ističu iz CCI-a

 

Glavna služba za reviziju u 2021. godini, objavila je 71 izvještaj finansijske revizije, za institucije Republike Srpske, od čega Odbor za reviziju za 14 mjeseci nije razmotrio nijedan izvještaj. U revizorskim izvještajima su identifikovane mnogobrojne nepravilnosti i slabosti u radu institucija, nepostupanje u skladu sa zakonodavstvom, što ukazuje na neefikasno trošenje novca građana Republike Srpske. Zbog važnosti nalaza revizije, kao i obaveze da se  identifikovane slabosti i nepravilnosti iz revizorskih izvjestaja isprave kroz realizaciju preporuka, očekujemo da će loša praksa neodržavanja sjednica Odbora biti zaustavljna, a nova sjednica Odbora čim prije zakazana.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina