Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.01.2022

LOŠA PRAKSA NEPOŠTOVANJA REVIZORSKIH PREPORUKA MORA BITI ZAUSTAVLJENA - Odgovornost na Parlamentarnoj komisiji za reviziju i Parlamentu F BiH

Centri civilnih incijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju Parlamenta Federacije BiH da na predstojećoj sjednici, koja će se održati u petak, 28.1.2022. godine, iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju vezano za postupanje po revizorskim izvještajima, te usvoji Izvještaj sa zaključcima kojim bi obavezala revidirane institucije na realizaciju revizorskih preporuka i kontinuirano izvještavanje o postignutim rezultatima. Sjednica je zakazana nakon što je Komisija saslušala predstavnike 41 revidirane institucije koje su dobile negativno i mišljenje sa rezervom ili za finansijske izvještaje i/ili na usklađenost sa zakonima. 

Saslušanja i dalje postupanje nadležne Komisije i Parlamenta FBiH se odnosi na revizorske izvještaje o radu institucija za 2020. godinu, sa čijom objavom je Ured za reviziju u FBiH započeo u maju 2021. godine. Revizori su identifikovali značajan broj propusta i nepostupanja po zakonima u radu javnih institucija i trošenju javnog novca. Praksa je pokazala da institucije, kada izostane ozbiljan javni nadzor, gotovo nikada ne realizuju sve dobijene preporuke (u ukupnom zbiru realizacija revizorskih preporuka ne prelazi 40%).

Pravila koja uređuju rad javnih institucija treba da važe za sve podjednako i da se u slučaju identifikovanih nepravilnosti hitno djeluje i u što kraćem roku otklone propusti, koji direktno štete interesima građana, jer se radi o utrošku javnog novca. Nepoštovanje revizorskih preporuka, trebalo bi da povlači i pitanje odgovornosti onih koji upravljaju javnim institucijama i troše javni novac. 

Zaustavljanje loše prakse niske stope realizacije revizorskih preporuka je na nadležnoj Parlamentarnoj komisiji i Parlamentu FBiH koji imaju na raspolaganju određene mehanizme da djeluju i zaštite javni novac. Potrebno je da pravovremeno reaguju i aktiviraju po potrebi i sankcije koje im stoje na raspolaganju, odnosno da učine sve što je potrebno da se rad javnih institucija vrati u okvire propisanih pravila i procedura. 

Zbog trenutne dinamike postupanja nadležne Komisije po revizorskim izvještajima, pred Parlament FBiH revizorski izvještaji 41 navedene institucije će doći nakon 8 mjeseci od trenutka  objave prvih revizorskih izvještaja. Obzirom da se u ovom periodu usvajaju budžeti institucija, neophodno je što prije u Parlamentu FBiH razmatrati Izvještaje o reviziji kako bi se nalazi revizije i nalazi nadležne Komisije uskladili sa budućim budžetima institucija i javnom potrošnjom. Zbog navedenog, neophodno je, počev od najavljene sjednice Komisije, da Komisija i Parlament FBiH svoje djelovanje prilagode trenutnom odnosu javnih institucija ka revizorskim preporukama, osiguraju pravovremeno reagovanje, te spremno dočekaju novi ciklus revizorskih izvještaja koji se očekuje u maju 2022. godine.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina