Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

23.11.2021

U NAJAVI KONKRETNI KORACI VLADE ZDK POVODOM REVIZORSKIH IZVJEŠTAJA

Povodom sjednice Vlade ZDK, zakazane za srijedu 24.11.2021. godine, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju odluku Vlade da razmatra Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za 2020. godinu. Podsjećamo da je ovaj revizorski izvještaj od strane Ureda za reviziju institucija FBiH dobio mišljenje sa rezervom pri čemu su date 24 preporuke za otklanjanje uočenih nedostataka.

Plan mjera za otklanjanje slabosti i nepravilnosti konstatovanih u revizorskom izvještaju će također biti razmatran na sjednici Vlade, pri čemu je neophodno osigurati da se ovaj plan realizuje, odnosno propusti i nepravilnosti otklone u narednom periodu, a netransparentno i neefikasno trošenje novca građana zaustavi.

Pozivamo Vladu ZDK, da nakon razmatranja revizorskog izvještaja i plana mjera isti uputi u dalju proceduru na razmatranje u Skupštinu ZDK, a što je preduslov za uključivanje ovog zakonodavnog tijela, kako su i sami više puta istakli. Pored Vlade ZDK, na navedeni revizorski izvještaj odreagovale su druge institucije, u svom djelokrugu rada. Podsjećamo, protiv aktuelnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Omera Škalje, Tužilaštvo ZDK formiralo je predmet na osnovu nalaza iz revizorskih izvještaja.

Nakon razmatranja Revizorskog izvještaja zajedno sa planom mjera za otklanjanje slabosti i nepravilnosti, na Vladi ZDK, očekujemo da se Skupština ZDK uključi u ovaj proces, raspravlja o materijalima, te donese adekvatan zaključak vezano za dalje praćenje i nadzor nad utroškom javnih sredstava kroz praćenje realizacije revizorskih preporuka.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina