Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.04.2021

BOSANSKA KRUPA UVELA OBAVEZU RAZMATRANJA REVIZORKIH IZVJEŠTA

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju odluku vijećnika Općinskog vijeća Bosanka Krupa o uvrštavanju u program rada za 2021. godinu obavezno razmatranje Izvještaja o finansijskoj reviziji općine Bosanska Krupa za 2020.godinu.

Podsjećamo, Ured za reviziju institucija Federacije BiH obavit će tokom 2021. godine reviziju finansijskog poslovanja 19 jedinica lokalne samouprave medju kojima je i općina Bosanksa Krupa. Od 19 planiranih revizija, 10 lokalnih jedinica (Bosanska Krupa, Tuzla, Grad Sarajevo, Banovići, Lukavac, Sanski Most, Jablanica, Drvar, Žepče i Maglaj) su pozitivno odgovorile na inicijtivu Centri civilnih inicijativa (CCI), te uvrstile razmatranje izvještaje u godišnje programe rada.

Trenutno ne postoji propisana obaveza razmatranja Revizorskih izvještaja od strane lokalnih parlamenata, a bez čijeg uključivanja ne mogu se postići puni efekti, značaj i svrha koji bi trebali imati revizorski izvještaji. Naime, revizori kroz svoje izvještaje upozoravaju na nepravilnosti koje uoče u lokalnim zajednicama, predlagajući konkretne preporuke kako ih otkloniti i predstavljaju sredstvo koje treba služiti za poboljšanje efikasnosti i odgovornosti u javnom sektoru. Da bi se postigao pun potencijal revizije, neophodno je dalje postupanje po revizorskim izvještajima, kako bi se dodatno analizirale uočene nepravilnosti, te osigurao način praćenja realizacije preporuka, a sve u cilju otklanjana uočenih prospusta.

Prihavatanjem inicijative i uvrštavanjem u godišnje programe rada obaveznog razmatranja revizorkih izvještaja, lokalni parlamenti su se uključili i preuzeli ulogu nadzora nad realizacijom revizorskih preporuka, što će uticati na veću odgovornost institucija da realizuju dostavljene preporuke, čime bi se u konačnici osiguralo ekonomično, transparentno i odgovorno trošenje javnog novca, što predstavlja i krajnji cilj revizije, koji je nemoguće dostići bez uključivanja i drugih institucija.

Revizorski izvještaji samo uz kontrolu od strane zakonodavne vlasti mogu postići prave efekte i rezultate, te očekujemo da će i preostalih 9 lokalnih jedinica, koje će biti predmet Revizije ove godine, slijediti pozitivne primjere i uvesti obavezu razmatranja revizorskih izvještaja.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina