Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

02.02.2021

INSTITUCIJE VLASTI I JAVNA PREDUZEĆA UMANJUJU ZNAČAJ KOMISIJE I UREDA ZA REVIZIJU

Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju Parlamenta FBiH započela je saslušanja revidiranih subjekata, u ovoj godini, počev od 29.1.2021.godine. Već pri prvom saslušanju Komisija nailazi na prepreke u svom radu. Pojedini predstavnici revidiranih subjekata uopšte se nisu pojavili na saslušanju. Dodatno zabrinjava podatak da se radi o predstavnicima Vlade FBiH, odnosno Ministarstva za finansije FBiH, koji su planirani po rasporedu saslušanja o Izvještaju o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Umjesto da budu pozitivan primjer ostalim institucijama, da prisustvuju saslušanju i obrazlože dobijene nalaze i preporuke, te da u diskusiji sa članovima Komisije pokušaju doći do racionalnog rješenja za novonastale preporuke, oni se jednostavno nisu ni  pojavili. Na ovaj način su obezvrijedili rad i Parlamentarne komisije i Ureda za reviziju. Preostali predstavnici dva rudnika, te Elektroprivrede BiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, uredno su se odazvali pozivu i pojavili pred komisijom.

Loša praksa nedolaska revidiranih subjekata se nastavlja drugi dan saslušanja 1.2.2021. kada se nisu pojavili predstavnici JP "Hrvatske telekomunikacije" d.d. Mostar, čiji se revizorski izvještaj odnosio na 2019. godinu. Dok su se predstavnici preostalih pet subjekata pojavili, od toga tri rudnika, Federalna uprava CZ, te "Ceste" d.d. Mostar.

Nedolazak predstavnika revidiranih subjekata na saslušanja je nedopustivo, jer je ovo upravo prilika da revidirane institucije pojasne uočene nedostatke, te pokažu odgovornost i ozbiljnost u radu, preuzimajući obavezu realizacije preporuka koje bi dovele do otklanjanja nedostataka.

Podsjećamo na važnost uloge Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, koja razmatra izvještaje, nalaze i preporuke Ureda za reviziju u pogledu zakonitosti i efektivnosti trošenja javnih sredstava. Komisija organizuje saslušanja predstavnika institucija kojima je Ured za reviziju dao negativno mišljenje ili mišljenjem sa rezervom te Parlamentu FBiH predlaže zaključke, preporuke i smjernice koje je neophodno poduzeti u cilju efikasnijeg i odgovornijeg trošenja javnih sredstava. 

S obzirom na važnu ulogu Komisije i samog Ureda za reviziju, očekujemo da će nedolazak predstavnika revidiranih subjekata na saslušanja biti adekvatno sankcionisano, i u narednom periodu svedeno na nivo izuzetaka, kako bi komisija u svom radu mogla dostići pun potencijal.

Preostala dva saslušanja zakazana su za 2. i 3. februar 2021., a pozvane su sljedeće institucije: za utorak, BH Telekom (2019.), Medjunarodni aerodom Sarajevo (2018.), Lutrija BiH (2018.), JP Autoceste Federacije BiH (2018.), Elektorprivreda HZHB (2017.), te za poljednji dan saslušanja (srijeda): Finansijko –informatička agencija, Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Javni servi RTV FBiH (2018.), Sarajevoputevi (2018.), JP Željeznice FBiH (2017.)

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina