Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

09.12.2020

VEĆA KONTROLA NAD TROŠENJEM DRŽAVNOG NOVCA KAO VID PREVENCIJE KORUPCIJE UNUTAR INSTITUCIJA

  Obilježavajući Svjetski dan borbe protiv korupcije, Centri Civilnih Inicijativa i Ambasada Švedske u BiH u zajedničkom saopštenju za javnost podsjetili su na važnost kontrole trošenja javnih sredstava kao i na potrebu veće odgovornosti institucija pri implementaciji revizorskih preporuka s ciljem uklanjanja uočenih nepravilnosti pri finansijskom poslovanju javnih institucija.

U svojoj izjavi Torgny Svenungsson, direktor Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH istakao je: „Švedska je stavila visoki prioritet na borbu protiv korupcije u svim oblicima. To je ključni element naše spoljne politike i našeg rada  za demokratiju jer transparentne i odgovorne javne institucije su bitan element u ovom poslu. Usvajanje EU standarda, kako mi to vidimo, unaprijediti će izvedbu Bosne i Hercegovine i boriće se protiv negativnih praksi i korupcije. To će, na kraju, značiti poboljšanje za život ljudi u ovoj državi.“

Jasmila Pašić, projektna menadžerica CCI kazala je da korupcija predstavlja glavnu prijetnju prosperitetnoj budućnosti Bosne i Herzegovine. „Kao građani moramo zahtijevati da se javnim sredstvima upravlja na transparentan i efikasan način. Revizija javnog sektora predstavlja jednu od glavnih kontrolnih mehanizama pravilnog trošenja javnih sredstava i izuzetno je važno da se preporuke Ureda za reviziju javnog sektora implementiraju,“ kazala je.

Upravo zbog toga, i na Svjetski dan borbe protiv korupcije bitno je ukazati na važnost javne revizije u procesu borbe protiv korupcije koja najprije polazi od prevencije koruptivnih radnji i smanjenju prostora za njen nastanak unutar samih institucija a kroz primjenu revizorskih preporuka. Također je značajna saradnja parlamentarnih tijela, tužiteljstva i nadležnih agencija zajedno sa Uredima za revizije institucija, pri razmatranju nalaza revizorskih izvještaja kao i predlaganju načina za uklanjanje uočenih nepravilnosti.

U proteklom periodu CCI kroz niz aktivnosti upozoravali su na važnost implementacije revizorskih preporuka, koja je trenutno nedovoljna na svim nivoima vlasti u BiH, pozivajući institucije da odgovornije i efikasnije prihvate dužnost kontrole trošenja javnog novca. Dodatno, javnosti je dostupan specijalizovani web portal Revizije.info koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje 4 godine.

U okviru projekta „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske u BiH, želi se doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH. 

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina