Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.07.2020

U OPĆINI KALESIJA REVIZORI UOČILI NIZ NEPRAVILNOSTI

Za službena putovanja do 2000KM,  plaćali i saobraćajne kazne iz opštinskog budžeta 

Ured za revizije institucija Federacije BiH po drugi put objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Općine Kalesija u okviru kojeg je utvrdio niz nepravilnosti, te donio mišljenje s rezervom. 

Naime, dokazane su nepravilnosti pri raspodjeli 150.000 KM sredstava za sportska udruženja kao i 48.100 KM udruženjima koje je dodijeljeno bez mjerljivih kriterija. Revizija je utvrdila da se planiranju javnih nabavki nije pristupalo sistemski i na racionaln način, a u slučajevima nepoštivanja ugovornih rokova za izvođenje radova nisu se obračunavali penali.

Također, revizori nisu mogli potvrditi opravdanost nastalih izdataka službenog puta u inostranstvo gdje je uposleniku isplaćeno, pored troškova dnevnice i ostalih troškovi putovanja koji se najvećim dijelom odnose na konzumaciju jela i pića, kupovinu prehrambenih proizvoda isl., a koji su iznosili i do 2.000 po jednom službenom putovanju. Dodatno, iz opštinskog budžeta kao trošak službenog putovanja priznata je i isplaćena saobraćajna kazna fizičkog lica u iznosu od 850 KM, za što nije bilo osnova i što ukazuje da sredstva nisu korištena za namjenu službenog putovanja. 

Na osnovu Zakona o reviziji, (član 16.) u roku od 60 dana od dana prijema revizorskog izvještaja Općina Kalesija dužna je poslati odgovor Uredu za reviziju i Ministarstvu finansija, u kojem se navode radnje koje su preduzete radi prevazilaženja slabosti, neregularnosti i prekršaja koji su identifikovani u revizorskom izvještaju.

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju općinske službe Općine Kalesija i Općinsko vijeće da se sukladno revizorskim izvještajima i Zakonom o reviziji očituju o provedenim radnjama kako bi nepravilnosti uočene revizorskim izvještajima bile otklonjene. 

CCI će u narednom periodu aktivno pratiti revizorske izvještaje koje će Ured za reviziju FBiH objaviti za ostale općine, te ćemo aktivno upozoravati na zakonske obaveze revidiranih institucija kako bi uočene nepravilnosti bile otklonjene.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina