Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

02.06.2020

ŠEST INSTITUCIJA NA SASLUŠANJU PRED KOMISIJOM ZA FINANSIJE I BUDŽET PARLAMENTA BIH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH će u srijedu 03.06.2020 razmatrati 6 izvještaja institucija koje su nakon provedene finansijske revizije za 2018. godinu, dobile mišljenje sa rezervom ili za finansijske izvještaje ili za usklađenost sa zakonima, ili za obje ove komponente finansijske revizije. Organizovanje saslušanja za institucije čiji rad je ocjenjen negativnom ocjenom ili mišljenjem sa rezervom od strane uredâ za reviziju, jedna je od mogućnosti i daljih koraka djelovanja parlamentarnih komisija po ovom pitanju koja se, na žalost, rijetko koristi.

Na prvom javnom saslušanju, organizovanom u ovoj godini pred Komisijom za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH, naći će se Izvještaji sljedećih institucija: Ministarstva vanjskih poslova BiH; Ministarstva odbrane BiH; Službe za poslove sa strancima BiH; Instituta za akreditovanje BiH; Direkcije za evropske integracije BiH; Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Na sjednicu će biti pozvani i predstavnici institucija kako bi odgovarali na pitanja članova komisije. Saslušanja se odnose na Revizorske izvještaje iz 2018. godine.

Revizorki izvještaji za 2017. godinu, među kojima su 4 izvještaja sa ocjenom mišljenje sa rezervom, biće tek primljeni k znanju, bez organizovanja javnih saslušanja i mogućnosti izricanja sankcija odgovornima.

Dok Parlamentarna skupština BiH, bar koristi mogućnost i realizuje svoju ulogu u kontroli utroška javnih sredstava, Odbor za reviziju pri Narodnoj skupštini Republike Srpske nema praksu pozivanja na saslušanje odgovornih, iako mu je to obaveza iz Poslovnika o radu, Smjernica i Zakona o reviziji. Ipak, određene naznake poboljšanja se osjete u novom sazivu Odbora za reviziju NSRS, pa je krajem 2019. godine održana sjednica na kojoj je razmotreno 9 negativnih izvještaja, uz prisustvo predstavnika revidiranih institucija. Posebno zabrinjava situacija u Parlamentu FBiH, koji ne samo da ne koristi ovu mogućnost, već čak više od dvije godine, nema formiranu Komisiju odgovornu za reviziju, u čijoj nadležnosti je organizovanje saslušanja.

Zbog svega navedenog, potrebno je čim prije, ne samo formalno formirati nedostajuću komisiju (pri Parlamentu FBiH) i zakazivati sjednice parlamenta i komisija, nego iskorititi puni potencijal i ulogu koje paralmentarne komisije imaju pri kontroli utroška javnih sredstava, kao što su saslušanja odgovornih, pa čak i predlaganje sankcija.

U suprotnom, umjesto kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca od strane javnih institucija, i pokretanje pitanja odgovornosti, javne, političke, disciplinske, moralne, te sankcionisanja neodgovornog ponašanja, propusta, nedostataka, dodatno se proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju.

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina