Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

19.11.2019

ČEKAJUĆI NA DEBLOKADU RADA ZAKONODAVNE VLASTI - ZBOG POLITIČKIH OPSTRUKCIJA, NEMA PARLAMENTARNE KONTROLE NAD TROŠENJEM DRŽAVNOG NOVCA

Dosadašnja blokada, rezultirala je, između ostalog, neprihvatljivim, dugotrajnim, izostankom, za svaku državu, izuzeto važne, parlamentarne kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija. Čime je dodatno proširen prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu.

Ured za reviziju institucija BiH i Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, nakon izvještaja o finansijskoj reviziji za 2017. objavili su i izvještaje za 2018. No, zbog nekonstituisanja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, oni nisu razmotreni u parlamentima, niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom, niti su parlamenti donijeli odgovarajuće zaključke i uputili ih vladama, s ciljem sankcionisanja onih koji su loše radili i poboljšanja stanja u revidiranim institucijama.

Radi se o obesmišljavanju rada ureda za reviziju i o blokadi, za razvoj demokratije i pravne države, i za uspostavu sistema u kome se javni novac troši odgovorno i efikasno, u interesu građana, izuzetno važnog mehanizma.

Stoga je potrebno, smjesta, prekinuti sa neodgovornim ponašanjem političara, i ne samo formalno formirati komisije i zakazivati njihove i sjednice parlamenta, nego – ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizovati bar dio štete načinjene neradom.

Jer, u ovom trenutku, mi, umjesto institucionalne borbe protiv korupcije i za uspostavu odgovorne i efikasne javne potrošnje, imamo na djelu, praktično, stumulisanje korupcije i neodgovornosti u trošenju javnog novca.

 Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske.Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

Za sve informacije molimo kontaktirajte: Anu Lučić, menadžer za odnose s medijima 063 396 519 ana@ccibh.org

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina