Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

11.12.2018

PRI FORMIRANJU VLADA STRANKE I PARLAMENTI MORAJU POŠTOVATI ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA

Prema prvim, nezvaničnim, informacijama o sastavima budućih vlada (tamo gdje su se, konstituisanjem skupština, uopšte stekli uslovi za takvu vrstu razgovora), političke stranke koje učestvuju u tim razgovorima, ne vode računa o rodnoj ravnopravnosti.


CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA upozoravaju da kršenje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH jeste uobičajeno, ali nije prihvatljivo. I zbog toga što se radi o diskriminaciji i zbog toga što se radi o jednom od udara na pravnu državu, od strane onih koji bi trebali da je grade i štite. Vlast u BiH, dakle, na svim nivoima, krši zakone i ključni je generator diskriminacije.


Niti jedna od 13 vlada, od kantonalnog, preko entitetskog, do državnog nivoa, u prethodnom mandatu (dakle, vlade koje su još uvijek aktivne, u “tehničkom mandatu”), nije ispoštovala ovaj zakon, a dvije – vlade ZDK i HNK – čak, u svom sastavu, nisu imale nijednu ženu.


A, podsjetimo, Zakon propisuje da procenat zastupljenosti manje zastupljenog pola u vladama u BiH ne smije biti ispod 40%. I da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje (i promocija rodne ravnopravnosti), ovim zakonom, nalaže.
CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA zahtjevaju dosljedno poštovanje Zakona i iskorjenjivanje diskriminacije, u svim njenim oblicima, iz bh. društva, uključujući i diskriminaciju na polnoj osnovi.


I bez obzira na potrebu da se vlast što prije uspostavi, zahtjevamo od poslanika da odbiju glasati o imenovanju vlada, koje svojim sastavom krše zakone, uključujući i Zakon o ravnopravnosti polova.


S druge strane, državnom parlamentu preporučujemo da što prije usvoji izmjene i dopune Zakona o ravnopravnost polova, kojim bi bile uvedene jasne sankcije, za pojedince i institucije koje krše Zakon.
 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina