Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

07.12.2018

PREDSTAVNIČKI DOM PS BIH KONSTITUISAN, U ROKU PROPISANOM USTAVOM. ALI DOMOVI NARODA FEDERALNOG I DRŽAVNOG PARLAMENTA NISU.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA pozdravljaju jučerašnje konstituisanje PD PS BiH, konstatujući da je ovo jedina od 16 zakonodavnih institucija vlasti u BiH (računajući domove Federalnog i državnog parlamenta odvojeno), koja je svoje konstituisanje izvršila u propisanom roku.


Naime, nakon što je 16.11. istekao, ustavom propisani, rok za konstituisanje kantonalnih skupština, 21.11. za konstituisanje NS RS, 26.11. za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, 6.12. istekao je i rok za konstituisanje Predstavničkog doma PS BiH, te domova naroda Federalnog i državnog parlamenta i VN RS.


Osim PD PS BiH, samo su još dvije kantonalne skupštine (TK i KS), te  NS RS svoje konstitutivne sjednice započele u propisanim rokovima. Ali ih, u tom roku, nisu i završile, odnosno process konstituisanja su završile tek na nastavcima konstitutivnih sjednica (NS i Skupština KS) ili on još uvijek traje (Skupština TK).


Iako je prošlo već tri pune sedmice od krajnjeg roka za njihovo konstituisanje, polovina kantonalnih skupština (USK, TK, BPK, K10, HNK) još uvijek nisu dovršile process konstituisanja, odnosno izabrale ili kompletirale svoje rukovodstvo. Kao ni Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji je to trebao obaviti do 26.11. (ali je izabrao samo predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda ali ne i njegove zamjenike iz srpskog i hrvatskog naroda).


Zbog neodgovornog odnosa, prvo političkih stranaka i poslanika u prethodnom mandatu, a sada, nakon održanih izbora, Centralne izborne komisije, na čiju se odluku predugo čeka, nijedna kantonalna skupština (a posljedično ni Dom naroda Parlamenta FBiH) nije izvršila Izbornim zakonom propisanu obavezu da “odmah po sazivanju skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora” izabere delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH (a onda i za Dom naroda PS BiH). Obavezu izbora delegata (za DN PS BiH i VN RS), u propisanom roku, izvršila je jedino NS RS, koja nije imala potrebu čekati odluku CIK-a.


CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA čitavu situaciju tretiraju kao neprihvatljivu. I pozivaju i CIK i sve parlamentarne političke stranke i izabrane poslanike da se uozbilje i što prije prestanu baviti sami sobom, nego da završe proces konstituisanja zakonodavne vlasti, imenuju vlade i počnu raditi nešto u interesu građana. Odnosno, počnu rješavati nagomilane probleme ove zemlje, poboljšavati kvalitet života građana, stvarati uslove koje će mlade i sposobne ljude motivisati za ostanak a ne bezglavi bijeg od ove države i njene vlasti i besmislenih političkih sukoba. Inače će i izbori i konstituisanje vlasti prestati imati ikakav značaj.

 
Naglašavamo da je od posljednjih sjednica skupština na kojima je zabilježen neki produktivni rad prošlo nekoliko mjeseci – Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Skupština PK su, npr. posljednje sjednice (u prethodnom mandatu) održali prije čak 5 mjeseci.


naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina