Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.11.2018

NAKON ROKA ZA KANTONE, ISTEKAO I USTAVOM PROPISANI ROK ZA KONSTITUISANJE ENTITETSKIH PARLAMENATA. OD 12 INSTITUCIJA, KONSTITUISANJE ZAVRŠENO SAMO U TRI, A I U NJIMA SA ZAKAŠNJENJEM.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA upozoravaju da se nastavlja neodgovorno ponašanje i kršenje Ustavom propisanih obaveza, od strane parlamentarnih stranaka i, na opštim izborima od 7.10., novoizabranih poslanika.


Nakon što je 16.11. istekao, ustavom propisani, rok za konstituisanje kantonalnih skupština, 26.11. istekao je i rok za održavanje konstitutivnih sjednica entitetskih parlamenata, odnosno NS RS (nesto ranije) i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. A svega tri zakonodavne institucije (od 12) su do danas, 28.11.2018., konstituisane u potpunosti. A i one nakon Ustavom predviđenog roka.


Skupština ZHK, koja, u prethodnom mandatu, ni do kraja mandata nije u potpunosti završila proces svog konstituisanja, zbog odbijanja vladajuće stranke u Kantonu da imenuje potpredsjednika Skupštine iz srpskog naroda, u aktuelnom je mandatu, izborom Predsjednika Skupštine, na sjednici od 23.11.2018. (7 dana nakon Ustavom propisanog roka), završila process svog konstituisanja, s obzirom da je Skupština ZHK u ovom mandatu jednonacionalnog sastava, te nema kandidata za zamjenike predsjednika, iz druga dva konstitutivna naroda.


Skupština SBK jedina je, dosad, odmah na jednodnevnoj konstitutivnoj sjednici (održanoj, takođe, 7 dana nakon Ustavom propisanog roka), izabrala tročlano rukovodstvo, od predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

 
Od ostalih, nakon održanog početka konstitutivne sjednice, najbliže (potpunom) konstituisanju su NS RS i PD P FBiH, koji su na početnim zasjedanjima, izabrali predsjedavajuće, ali ne i zamjenike predsjedavajućih iz druga dva konstitutivna naroda. Stim što je sjednica NS RS započeta u propisanom roku, a sjednica PD P FBiH sa danom zakašnjenja, i što Federaciji BiH tek predstoji izbor rukovodstva entiteta, dok je taj process u RS završen, polaganjem zakletve u NS.


Uz NS RS, još su samo 2 kantonalne skupštine - TK i KS - u propisanom roku započele konstitutivne sjednice. Ali ih ni one nisu završile (nisu ni ušle u process izbora rukovodstva, nego su na prvom zasjedanju konstitutivne sjednice novoizabrani poslanici tek preuzeli mandate). Skupština KS je svoje rukovodstvo izabrala na danas (28.11.) održanom nastavku konstitutivne sjednice, čime je postala treća skupština koja je završila proces svog konstituisanja. I kojoj je do potpune osposobljenosti za rad ostalo još da formira radna tijela.


Još 5 kantonalnih skupština – USK, BPK, ZDK, HNK, K10 – započele su konstitutivne sjednice nakon isteka Ustavom propisanog roka, ali ni jedna nije završila proces konstituisanja, odnosno nije izabrala svoje rukovodstvo, nego je tu obavezu prolongirala za nastavak konstitutivnih sjednica.


Naime, kao što smo vać upozoravali, zloupotrebljavajući određenu nedorečenost i nepreciznost u ustavima, Izbornom zakonu i poslovnicima institucija, politički akteri u većini institucija vlasti – sasvim u skladu sa svojim ponašanjem u kontekstu drugih obaveza – krajnje rokove za izvršenje određenih obaveza, tretiraju kao rokove za početak procesa izvršavanja tih obaveza. Tako da se, u principu, u propisanom roku (ako se uopšte obrati pažnja na njega), ne održava konstitutivna sjednica, nego se ona tek započinje. A od obaveza koje podrazumijeva proces konstituisanja se, na tom početku, uglavnom, samo preuzmu mandati. I sjednica prekine radi razgovora političkih subjekata o formiranju vlasti.


Napomenimo i da Skupština PK još uvijek nije ni započela konstitutivu sjednicu. Umjesto do 16.11., kako to propisuje Ustav, sjednica ove kantonalne skupštine zakazana je tek za 29.11.2018.


Upozoravamo da se približavaju i krajnji rokovi za konstituisanje PD PS BiH, te za izbor delegata za domove naroda federalnog i državnog parlamenta i Vijeće naroda RS.


CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA protestvuju protiv ovakvog odnosa prema svojim obavezama i od strane CIK-a i od strane parlamentarnih političkih stranaka i novoizabranih poslanika, na svim nivoima, i zahtjevamo ubrzanje procesa konstituisanja skupština i parlamenata, te imenovanja vlada, kako bi vakuum, u kome se vlast bavi sama sobom, trajao sto krace, i kako bi se vlast što prije počela baviti onim što joj je ustavna obaveza – rješavanjem problema građana i poboljšavanjem kvaliteta njihovog života.


Naglašavamo da je od posljednjih sjednica skupština na kojima je zabilježen neki produktivni rad prošlo nekoliko mjeseci – Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Skupština PK su posljednje sjednice održali prije čak 4 i po mjeseca. A praktično nijedna skupština još nije u potpunosti spremna za rad (osim što većina nije izabrala rukovodstva, nijedna nije formirala ni radna tijela). I očito je da će proći još dosta vremena dok se ne počnu baviti konkretnim problemima građana, zajedno sa vladama koje tek treba da imenuju.
    

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina