Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

19.10.2018

CCI POZDRAVLJA BRZINU S KOJOM SU POLITIČKE STRANKE U USK REAGOVALE NA REZULTATE OPŠTIH IZBORA

 Iako jeste neuobičajeno, smjena Vlade USK, u trenutku dok je ona, praktično ulazila u “tehnički mandat” i uspostavljanje nove vlade u “tehničkom mandatu” od strane stranaka koje su, na osnovu rezultata proteklih izbora dogovorile postizbornu koaliciju u ovom kantonu, mjesec dana prije nego što će novi saziv Skupštine preuzeti mandate, pozitivan je potez.

Naime, ovim se, s jedne strane, potencijalno, izbjegava čitav niz problema na koje nailaze vlade u “tehničkom mandatu”, koje, u principu, imaju sužen prostor za djelovanje, što je posebno naglašeno u situacijama kada sastav tih vlada ne odgovara novoj skupštinskoj većini ili kad ta potencijalna većina nije još ozvaničena. (Pa se dešavalo da vlade ili nepotrebno rade, recimo na određenim zakonskim rješenjima, koja bivaju odbačena u skupštinama, ili da svjesne takve mogućnosti, svode svoj rad na krajnji minimum.)

S druge strane, ovim se izbjegava i drugi ozbiljan problem na koji CCI uporno upozorava, a to je nepotrebno trošenje vremena na preduga postizborna dogovaranja koalicija. Tj. na bavljenje vlasti samom sobom, a aktera na političkoj sceni uskostranačkim i ličnim interesima, na uštrb interesa građana.

U više navrata, u proteklim postizbornim ciklusima, smo upozoravali da se stranke u BiH ponašaju kao da su ih rezultati izbora iznenadili, pa tek po njihovoj objavi počinju da razmišljaju šta da rade, s kim bi u koaliciju i pod kojim uslovima. Pa čak i koje ljude za koje resore imaju na raspolaganju. Što je naprosto neprihvatljiva neozbiljnost i neodgovornost, koja ukazuje na startnu nefokusiranost na interese građana i zajednice kojoj bi trebali da služe.

Zbog toga je primjer USK, odnosno brzine s kojom su tamošnje stranke reagovale na (preliminarne) rezultate izbora, značajan.

I CCI, u tom kontekstu, u ime građana ove zemlje, ponavlja zahtjev za što bržim konstituisanjem vlasti, nakon proglašenja zvaničnih rezultata izbora. I od političkih stranaka i njihovih rukovodstava zahtjeva odgovorno ponašanje i djelovanje u interesu građana.

A reagujući na medijske kalkulacije o tome ko bi s kim mogao u koaliciju, CCI upozorava na loše rezultate “matematičkih koalicija” i na potrebu da vladajuće koalicije na svim nivoima imaju bar minimum dogovorenih programskih ciljeva, kako bi vlast mogla (koliko-toliko) efikasno funkcionisati, odnosno kako građani ove zemlje ne bi opet bili taoci međustranačkih sukoba i bavljenja vlasti samom sobom, umjesto rješavanjem njihovih ozbiljnih životnih problema.

Ovo smatramo i glavnim nedostatkom novouspostavljene koalicije u USK. Naime, okupljanje na matrici “Mi nećemo sa njima” je legitimno, ali niti je to recept za dugoročno održiv savez, niti je samo po sebi garant bolje vlasti i boljeg života građana. Pa i od nove kaoalicije u USK, ali i od svih koje će biti uspostavljene u narednom periodu, širom BiH, zahtjevamo ozbiljno i transparentno postavljanje programskih ciljeva i objašnjenje načina na koji ih misle ostvariti.

I, na kraju, CCI još jednom upozorava na potrebu da se u Izborni zakon unese mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, kao krajnje solucije za otklanjanje blokada sistema i promjene nefunkcionalne vlasti.
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina