Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

17.01.2018

OTVORENO PISMO ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA U SKUPŠTINI ZDK Zadržati iskazanu socijalnu osjetljivost prilikom uvajanja Zakona o platama i naknadama u organima vlasti ZDK

Povodom 54. sjednice Skupštine ZDK, zakazane za danas, 17.01.2018. godine, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda i Prijedlog Zakona o platama i naknadama u organima vlasti ZDK, Centri civilnih inicijativa (CCI) podsjećaju zastupnike/zastupnice Skupštine i javnost da trenutna zakonska rješenja u ovom kantonu mogu ugroziti dosad iskazanu socijalnu osjetljivost i svijest o dubini socio-ekonomskih problema u društvu, teškog položaja građana i potrebi da se političari solidarišu sa građanima koje predstavljaju u institucijama vlasti.
 
A navedenim zakonom se uvode nove privilegije političara u ovog kantonu. Između ostalog, zakon sadrži prijedlog za profesionalizacijom zastupnika u Skupštini ZDK. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom ove institucije, a koju je CCI, već godinama, isticao kao pozitivan primjer svim drugim institucijama i javno promovisao činjenicu da je Skupština ZDK jedina institucija u kojoj zastupnici ne primaju plate za svoj rad i nisu profesionalno angažovani. Drugo, smatramo da bi bilo krajnje neodgovorno da institucije vlasti Zeničko-dobojskog kantona, koje su prethodnih godina pokretale inicijativu i snažno se zalagale za ukidanje tzv. ‘‘Bijelog hljeba‘‘, sada prihvate predloženu mogućnost da ovim zakonom bude osigurano pravo na naknadu 12 punih plata nakon prestanka javne funkcije, uz podsjećanje da se i Jasmin Duvnjak, aktuelni predsjedavajući Skupštine ZDK, javno odrekao ove zakonske mogućnosti, nakon okončanja mandata u Parlamentu Federacije BiH, jer se ne mora (i ne treba) uvijek uzimati sve ono što je zakonski omogućeno, pogotovu u trenutnoj situaciji u kojoj živi većina građana ZDK, ali i BiH u cjelini.

Takođe, smatramo da treba detaljno razmotriti i pitanje predloženih otpremnina za izabrane i imenovane dužnosnike, kao i predviđenu naknada za odvojeni život od porodice, za one koji su sa mjestom prebivališta udaljeni najmanje 70 km od sjedišta kantona, kao i naknadu troškova prijevoza do mjesta prebivališta porodice do četiri puta mjesečno, što se, ne uklapa u mjere štednje koje premijer i Vlada ZDK kontinuirano zagovaraju i što CCI podržava kao čin krajnje odgovornog ponašanja prema trošenju budžetskog novca.
Podsjećamo, u kontekstu navedenog zakona, proteklih par mjeseci smo se obraćali Miralemu Galijaševiću, premijeru Zeničko-dobojskog kantona i Mirnesu Bašiću, ministru Ministarstva za pravosuđe i upravu, koje je kreiralo i dostavilo Vladi ZDK navedeni zakon, a spomenuta pisana korespondencija dostavljena je na uvid i Jasminu Duvnjaku, predsjedavajućem Skupštine ZDK. Međutim, uprkos kvalitetno provedenoj javnoj raspravi o ovom važnom zakonu i velikom broju kvalitetnih prijedloga i sugestija, u tekstu zakona nije bilo značajnijih korekcija.
Zbog svega navedenog, još jednom apelujemo na zastupnike/zastupnice u Skupšini ZDK da pokazani nivo socijalne osjetljivosti zadrže i prilikom uvajanja predmetnog zakona, te da ne povećavaju i ne uvode nove priviligeje, već da, i ubuduće, ostanu pozitivan primjer političke svijesti i odgovornosti u zemlji  kada su u pitanju određene privilegije političara na svim nivoima vlasti.

Za sve informacije molimo da kontaktirate
Anu Lučić, koordinatora za medije CCI-a, 063 396 519; e-mail: ana@ccibh.org
Ivicu Ćavara, monitoring konzultanta CCI-a;063 396 516, ivica@ccibh.org
            

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina