Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

20.07.2017

Ulična akcija POŠTENI JAVNI KOKURSI - JEDNAKA ŠANSA SVAKOME

Danas je u Bihaću održana ulična akcija „Pošteni javni konkursi - jednaka šansa svakome“, koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje Sposobnim,a ne podobnim, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.


U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza. Takodje, ovom prilikom, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala, detaljnije upoznali i sa rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.


„Važeći propisi vrlo slabo štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, preduzeća i drugih javnih subjekata, svi javni resursi veoma lako postaju plijen izvršne vlasti. Ovakvo stanje odgovara vladajućoj strukturi, jer tokom 2016. godine nije došlo do značajnije promjene regulative koja uređuje ovu oblast, ili je to urađeno na vrlo loš način kao u slučaju Tuzlanskog kantona. Međutim, Unsko-sanski kanton, već u petak, 21.07.2017. godine će imati mogućnost  da napravi značajan iskorak u modernizaciji, profesionalizaciji i depolitizaciji državne službe, usvajanjem  Zakona o državnoj službi, o kome će se taj dan raspravljati na zakazanoj sjednici Skupštine USK. CCI izražava svoju principijelnu podršku donošenju navedenog Zakona posebno naglašavajući važnost odredbi koje se tiču jasnog razgraničavanja državne službe od političkih funkcija, zatim izbora najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. izbor po listi, a ne sa liste kandidata, te ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija, a koji neće biti vezan za mandat organa koji ga imenuje, čime se postiže viši nivo depolitizacije, profesionalizacije i kontinuiteta državne službe“- rekao je Adis Arapović, program menadžer CCI-a


Današnjoj uličnoj akciji prisustvovali su i ministar pravosuđa i uprave u Vladi USK, Nikola Findrik, kao i dio poslanika u Skupštini USK, koji su deklarativno podržali navedene odredbe Zakona, a predstojeća sjednica Skupštine USK je prilika i za potvrdu iskazane podrške kroz usvajanje novih zakonskih rješenja, kojima bi se garantovalo da posao u državnoj službi dobijaju najbolji kandidati.


Svi građani koji žele podržati ovu kampanju, mogu potpisati peticiju i elektornskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba  ili to mogu učiniti putem facebook stranice #Sposobnim, a ne podobnim, tako što će podijeliti svoje stavove, priče ili fotografije kojima će iskazati svoj otpor nepoštenom načinu ovladavanja radnim mjestima od strane podobne manjine.

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina