Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.05.2017

ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA U BIH POZIVAJU PREDSTAVNIKE VLASTI NA UKIDANJE SEGREGACIJE U OBRAZOVANJU, UKLJUČUJUĆI I FENOMEN „DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM“, NEPRIHVATLJIVIM U 21. STOLJEĆU

 Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini pozivaju vlasti B i H, na svim nivoima, na ukidanje segregacije u obrazovanju i fenomena dvije škole pod jednim krovom. Istovremeno podržavamo borbu srednjoškolaca iz Jajca, protiv nametnutih im podjela, i izražavamo poštovanje prema tim mladim ljudima koji su živeći u svijetu koji sve čini da bi im živote zatrovao nepovjerenjem i mržnjom, uspjeli da odrastu u humana ljudska bića, sa empatijom i vjerom u ljudskost.
Sadašnje stanje podjela u obrazovanju ne samo da je daleko od svjetskih ili europskih standarda već i ne nudi nikakvu šansu za razvoj i prosperitet mladim generacijama. Obrazovanje je jedno od  najvažnijih oblasti svakog društva i garancija pozitivnog društvenog razvoja i napretka, a postojeće podjele štetne su za djecu i društvo te se moraju ukinuti.
Pozivamo vlasti u BiH, s akcentom na kantone u kojima se provodi segregacija u obrazovanju da poduzmu mjere na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema i prekinu praksu razdvajanja djece prema etničkoj pripadnosti, što je i zahtjev različitih međunarodnih organizacija i tijela, uključujući i UN-ov odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava, te osiguraju punu provedbu  Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i njegovih ključnih odredbi o zajedničkom jezgru nastavnih planova i programa.
Aktivizam mladih iz Jajca primjer je pozitivne prakse i građanske odgovornosti i dokazuje da su mladi srednjoškolci protiv necivilizacijskih podjela i segregacije koja im nameću političari, te nam daju nadu u bolju budućnost.

ORGANIZACIJE:
Udruženje „AKCIJA“
Asocijacija za ruralni razvoj (ARD)
Centri civilnih inicijativa (CCI)
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)
Centar za promociju civilnog društva (CPCD)
Centar za razvoj i podršku (CRP)
Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI)
Fondacija MEDIACENTAR (FMC)
Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH)
Forum građana Tuzle (FGT)
Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj
Inicijativa i civilna akcija – ICVA
Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI)
Institut za razvoj mladih KULT
Nezavisni biro za razvoj (NBR)
Partnerstvo za zdravlje (PH)
Transparency International BiH (TI BiH)
Udruženje za poduzetništvo i posao LINK,
Udruženje „Žene ženama“
Udruženje „Ženski interaktivni ruralni centar“

 


    Kontakt osoba: Ana Lučić, koordinatora za medije CCI-a:063 396 519, ana@ccibh.orgnaslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina