Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

18.07.2016

REZULTATI RADA VLADE I SKUPŠTINE KANTONA 10 U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINI - BLAGI POZITIVNI POMAK

NAJVEĆI KVALITET U RADU SKUPŠTINE KANTONA 10, U PRVOJ POLOVINI 2016. GODINE, JE BROJ REALIZIRANIH ZAKONA. Sa 6 zakona usvojenih u prijedlogu i 2 prihvaćena u nacrtu i poslata u daljnju proceduru, Skupština Kantona 10 je ne samo postigla svoj najbolji rezultat u posljednjih 6 godina, nego se, u ovom segmentu rada, odvojila od dna i plasirala na sredinu županijske ljestvice.  

SKUPŠTINA KANTONA 10 JEDNA JE OD RIJETKIH INSTITUCIJA VLASTI U BIH KOJA NI DO KRAJA PRVE POLOVINE GODINE, NIJE DONIJELA PROGRAM SVOG RADA U 2016. GODINI. Kršenje Poslovnika po pitanju usvajanja ovog za rad Skupštine najvažnijeg dokumenta,  ponavlja se iz godine u godinu. Skupština Kantona 10 jedina je institucija zakonodavne vlasti, na županijskoj razini, koja nije usvojila program svog rada za 2015. g,. U prethodnom mandatu, Skupština je radila prema programu rada jedino u posljednjoj godini mandata, a i tada je program usvojila tek u svibnju te godine. Na ovaj način Skupština Kantona 10 svjesno izbjegava stvaranje obveze realizacije ciljeva koje je sama sebi utvrdila i ponaša se po principu „što nam Vlada dostavi, mi razmatramo“, što dovodi do zamjene uloga u segmentu odnosa izvršne i zakonodavne vlasti.

PRORAČUN KANTONA 10 ZA 2016. GODINU NIJE USVOJEN NI DO KRAJA 2015. GODINE, NI DO ISTEKA VAŽENJA ODLUKE O PRIVREMENOM FINANCIRANJU, ČIME JE PREKRŠEN ZAKON O PRORAČUNIMA U FBIH. Proračun je usvojen 8. travnja 2016. u netransparentnoj proceduri. Kršenje Zakona o proračunima u FBiH je, vremenom, postala loša praksa po kojoj je Kanton 10 postao prepoznatljiv. Naime, od 2009. godine proračun ove županije nije usvojen sukladno  zakonskim odredbama.

INDIVIDUALNA AKTIVNOST ZASTUPNIKA SKUPŠTINE KANTONA 10, U PRVIH 6 MJESECI 2016. GODINE, BILA JE PRILIČNO SKROMNA. Iako su u promatranom razdoblju održana svega 4 zasjedanja Skupštine Kantona 10, niti na jednom od njih nisu bili prisutni  svi zastuopnici. U promatranom razdoblju zastupnici su, Vladi Kantona 10, postavili tek 27 zastupničkih pitanja. Niti jedno pitanje nije postavilo 16 zastupnika. Nije pokrenuta nijedna inicijativa za 6 mjeseci. Sedam zastupnika nije raspravljalo niti o jednoj predloženoj mjeri. Od zakonskih rješenja predloženih na sjednicama Skupštine Kantona 10, niti jedno nije predloženo od strane zastupnika.

U POLITIČKOM ŽIVOTU ŽUPANIJE, U PROMATRANOM RAZDOBLJU, DOŠLO JE DO ODREĐENIH PROMJENA, KOJE, ZASAD, NISU UTJECALE NA SASTAV I FUNKCIONIRANJE INSTITUCIJA VLASTI. Posljednjih par mjeseci političku scenu u Kantonu 10 obilježila su previranja unutar SNSD-a. Zastupnik i član rukovodstva Skupštine Kantona 10, Slaviša Mihajlović, napustio je SNSD i prešao u Srpsku naprednu stranku. A isto su uradili i Mirjana Petraković-Stojsavljević, ministarica pravosuđa i Aleksandar Štrbac, ministar godpodarstva. Ova događanja, međutim, nisu, u promatranom razdoblju, utjecala ni na sastav, ni na rad Vlade Kantona 10. 

NAKON LOŠEG POČETKA GODINE – KADA JE U ČITAVOM SIJEČNJU ODRŽANA TEK 1 SJEDNICA VLADE – VLADA KANTONA 10, UGLAVNOM SE PRIDRŽAVALA OBVEZE ODRŽAVANJA JEDNE SJEDNICE TJEDNO, DO KRAJA PRVE POLOVINE GODINE. Izuzetak su po jedna neodržana sjednica u ožujku i svibnju. Povećana disciplina, u ovom kontekstu, značajan je napredak u odnosu na prethodnu godinu u kojoj Vlada niti u jednom mjesecu nije održala svoje sjednice svakog tjedna.U prva 4 mjeseca je održavala tek jednu sjednicu mjesečno, što je razina zasjedanja koju bi trebale imati skupštine a ne vlade.

NAŽALOST, OVAJ INTENZITET RADA NIJE PRATILA I ODGOVARAJUĆA UČINKOVITOST, PA SU REZULTATI PRILIČNO SKROMNI. Po broju razmotrenih mjera, u prvih 6 mjeseci 2016. godine, Vlada Kantona 10 – sa 272 razmotrene mjere - je pri samom dnu županijske ljestvice. Spomenimo da je Vlada SBK, sa manje održanih sjednica, razmotrila dva i po puta više mjera.

NO, TREBA POHVALITI RAST MJESEČNE PRODUKTIVNOSTI, U DRUGOM KVARTALU, ZAHVALJUJUĆI KOJOJ JE OVO POLUGHODIŠNJE RAZDOBLJE ZAVRŠILO SA RESPEKTABILNIH 85 RAZMOTRENIH MJERA U LIPNJU. Ovo je ujedno i najbolji mjesečni rezultat ove Vlade, od njenog imenovanja.

PROCENAT UTVRĐENIH ZAKONA, U UKUPNOM BROJU REALIZIRANIH MJERA, JE VRLO SKROMAN. Zakoni, naime, predstavljaju manje od 2% od svih realiziranih mjera. Za 6 mjeseci, Vlada Kantona 10 utvrdila je tek 3 zakona u prijedlogu i 2 u nacrtu. Lošiji rezultat, u ovom kontekstu, imale su samo vlade Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije.

IAKO JE ZAKAZALA PO PITANJU UTVRĐIVANJA ZAKONA, VLADA KANTONA 10, U PRVOJ JE POLOVINI 2016. GODINE, REALIZIRALA NIZ ZNAČAJNIH MJERA, ČIJA BI USPJEŠNA IMPLEMENTACIJA MOGLA POZITIVNO UTJECATI NA POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA GRAĐANA. Posebno se izdvajaju 2 utvrđene strategije – Strategija razvoja kantona do 2020. godine, utvrđena u prijedlogu i Strategija za borbu protiv korupcije, utvrđena u nacrtu. A tu su i: Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, Zakon o turističkoj djelatnosti, Zakon o obrazovanju odraslih, Odluka o usvajanju Programa „Beneficije za socijalnu zaštitu“, Odluka o upotrebi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama, Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava „Podrška – besplatni udžbenici“.

UZ VLADU ŽZH, VLADA KANTONA 10 JEDINA JE ŽUPANIJSKA  VLADA KOJA NI DO KRAJA PRVE POLOVINE 2016. GODINE NIJE UTVRDILA SVOJ PROGRAM RADA U OVOJ GODINI. Radi se o lošoj praksi započetoj u prethodnom mandatu, kada je godišnji program rada usvojen samo u posljednjoj godini mandata. A za prvu godinu aktalnog mandata – 2015. – program rada usvojen je tek u 11. mjesecu, čime je u potpunosti obesmišljen i njegovo donošenje svedeno na tek formalno obavljanje obveze.

Obzirom da je Vlada Kantona 10 u 2015. godini realizirala samo skromnih 16 od planiranih 77 mjera (20,8%), bilo je za očekivati da Program rada za 2016. godinu bude vrlo brzo napravljen, dopunom nerealiziranih  obveza iz prethodnog razdoblja. No, to se nije desilo.

VLADA KANTONA 10, NIJE UTVRDILA PRIJEDLOG PRORAČUNA KANTONA ZA 2016. GODINU, NI DO 1. STUDENOG, KAKO TO PROPISUJE ZAKON, A NI DO KRAJA 2015. GODINE, ČIME JE I SKUPŠTINA SPRIJEČENA DA IZVRŠI SVOJU OBVEZU, KOJU JOJ NALAŽE ISTI ZAKON, DA USVOJI PREDLOŽENI PRORAČUN DO POČETKA GODINE NA KOJU SE ISTI ODNOSI. Vlada Kantona 10 je, prijedlog proračuna Kantona 10 za 2016. godinu, utvrdila tek 24.3.2016. 

VLADA KANTONA 10 NASTAVLJA DA KRŠI ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA. Vlada K10 u svom sastavu ima samo jednu ženu, iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog spola 40% i da se sve drugo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje istim Zakonom nalaže.

DVA SU VELIKA PROBLEMA S KOJIMA SE KANTON 10 SUOČAVA POSLJEDNJIH GODINA I KOJI SVAKIM DANOM OSTAVLJAJU SVE VEĆE POSLJEDICE NA ŽIVOT GRAĐANA I ZAJEDNICU U CJELINI. Već cijelo desteljeće broj umrlih u Kanotnu 10 je skoro duplo veći od broja rođenih. “Bijeloj kugi”, pridružio se problem sve izraženijeg iseljavanja stanovništva – čitavih porodica - u zemlje EU. Loša razvojna politika koja je vođena u posljeratnim godinama kao i borba prvenstveno za uskostranačke i osobne interese, doprinjela je nedovoljom ulaganju u gospodarstvo i razvoj privatnog sektora. Epilog su: visok procenat neuposlenih, neiskorišteni prirodni resursi, loša putna infrastruktura, sela nepokrivena komunalnim uslugama... 

Građani ove županije žurno trebaju nova radna mjesta, razvoj gospodarstva, obnavljanje infrastrukture, bolju zdravstvenu i socijalnu skrb, suvremeniji sustav obrazovanja, odnosno, bar određene pomake nabolje u bilo kojoj sferi njihovog života. 

U tom kontekstu, skrećemo pažnju institucijama vlasti u Kantonu 10 na potrebu intenziviranja i povećanja učinkovitosti rada, u nastavku godine i potrebu usredotočenosti na prioritetne probleme građana. A, svakako, i na potrebu da što prije donesu program rada za preostali dio godine, i da na vrijeme pristupe kreiranju i usvajanju Programa rada i Proračuna za 2017. godinu, kako bi ti ključni dokumenti za rad institucija vlasti bili, konačno, doneseni na vrijeme, odnosno, prije početka godine na koju se odnose.

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina