Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

16.06.2016

NUŽNA DEPOLITIZACIJA JAVNOG SEKTORA

Predstavljanjem sveobuhvatne analize broja i načina imenovanjâ i zapošljavanjâ u institucijama vlasti i javnoj upravi, Centri civilnih inicijativa (CCI) pokrenuli su danas kampanju Sposobnim, a ne podobnim, čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

Smatramo da je ogroman problem politizacije i partizacije rukovodećih pozicija u javnom sektoru, ali i cjelokupnog javnog zapošljavanja zarobljenog interesima pojedinaca i političkih stranaka, eskalirao do krajnjih granica. Politička i stranačka imenovanja i zapošljavanja u vrlo važnim agencijama, institucijama i javnim predzećima kao što su, Regulatorna agencija za komunikacije, državna revizija, Agencija za statistiku, Anti-korupcijska agencija, Razvojna banka FBiH i RS, telekomi, elektroprivrede, itd., dovode do vrlo niske efikasnosti, nerada, izostanka odgovornosti prema zakonu, politizacije službe itd. Istovremeno, značajno se narušava unutrašnja stabilnost institucija i doprinosi poremećajima u hijerarhiji odgovornosti jer stranačko zapošljavanje znači odgovornost stranci, a ne instituciji, zakonu i građanima“, rekao je Adis Arapović, program menadžer CCI-a na današnjoj konferenciji.

Prema analizi CCI-a, u BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti, te približno 19.930 rukovodećih funkcija unutar  javnog sektora koje su nezvanični izborni plijen, te dodatnih 166.000 zaposlenih u javnoj upravi i drugim javnim uslugama, čime dolazimo do podatka o 191.772 osobe zaposlene “na budžetu” u BiH. CCI je danas objavio web platformu www.sposobnimanepodobnim.ba, koja, između ostalog, nudi bazu podataka svih institucija/organa uprave/kompanija sa preko 15.000 imena „podobnih“ političkih imenovanja.

Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet. Posljedica jeste to što su profesionalnost, integritet i efikasnost javne uprave i javnih usluga dovedeni do sloma, a zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. S ovom praksom se konačno mora stati, aimenovanja i zapošljvanja vratiti u okvire zakona i najboljih evropskih principa, koji su nam i mandatorni. Vrijeme je za reforme javne uprave koje će osigurati depolitizaciju i zapošljavanje najboljih kandidata, a to je i jedan od ciljeva Reformske agende.“ zaključio je Arapović.

PROJEKAT FINANSIRA EU

Izneseni sadržaj je isključiva odgovornost CCI-a i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

 

Kontakt osoba: Ana Lučić, koordinatorica za medije, ana@ccibh.org, 063-396-519.

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina