Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

23.02.2015

Rezultati rada Vijeća ministara i Parlamenarne skupštine BiH za period 12.10 - 31.12.2014.


GLASAČI U BIH SU NA IZBORIMA U OKTOBRU 2014. POKAZALI NEZADOVOLJSTVO RADOM PRETHODNOG SAZIVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH, ŠTO SE OGLEDA I U REZULTATIMA STRANAKA, ALI I U PERSONALNOM SASTAVU PREDSTAVNIČKOG DOMA. Samo 15 od 46 poslanika koji su, čitav period ili samo njegov dio, bili u sastavu Predstavničkog doma PS BiH, u predhodnom mandatu, ponovo su dobili povjerenje građana i postali poslanici novog saziva ovog doma. U novi saziv PD izabrana su i 4 delegata Doma naroda iz prethodnog saziva.
GLASAJUĆI ZA NOVE LJUDE, GRAĐANI BIH SU IZRAZILI ŽELJU ZA POZITIVNIM PROMJENAMA U RADU PS BIH (ALI I VIJEĆA MINISTARA) U NAREDNOM PERIODU. Možemo reći da o zaključku o krajnje lošim rezultatima u prethodnom mandatu, i imperativu da se tako nešto ne ponovi, postoji konsenzus, ne samo u javnosti, nego i među direktim akterima, odnosno bivšim, a reizabranim, poslanicima novog saziva.
BH. POLITIČARI IMAJU HRONIČNI PROBLEM NEPOŠTOVANJA ROKOVA, UKLJUČUJUĆI I ONE ZA POSTIZBORNO KONSTITUISANJE VLASTI. Predstavnički dom PS BiH održao je konstituirajuću sjednicu 09.12.2014, kada je, pored verifikacije mandata, izvršen izbor rukovodstva Doma, te izabrani članovi komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, no, Dom naroda je konstitutivnu sjednicu započeo tek 29.01. da bi je završio tek na drugom nastavku sjednice, 16.02.2015., kada je konačno izabrao svoje rukovodstvo, ali još uvijek ne i ćlanove komisija, što je nužno da bi ovaj dom mogao početi raditi u punom kapacitetu..
BROJ ŽENA U DRŽAVNOM PARLAMENTU ODRAŽAVA NJIHOV NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ U DRUŠTVU I NJEGOV PATRIJARHALNI KARAKTER. U Predstavničkom domu PS  BiH, u novom sazivu, je svega 10 žena, od 42 člana tog Doma. U Domu naroda podaci su još porazniji – od 15 članova Doma svega su 2 žene.
PUNO JE ZAOSTALIH OBAVEZA KOJE ČEKAJU DRŽAVNU VLAST, ODMAH NAKON KONSTITUISA-NJA. Vlast na državnom nivou, prije svega Vijeće ministara BiH, ali i Parlamentarna skupština BiH, u prethodnom su mandatu, presporo realizovali obaveze iz ''Mape puta'', među kojima su važne strategije i zakoni koje treba što prije usvojiti, kao što je Strategija socijalne uključenosti BiH, jedinstveni „Zakon o sudovima BiH, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u BiH (koji je nekoliko puta odbijen u Parlamentarnoj skupštini BiH), zatim sveobuhvatna Strategija ruralnog razvoja, državni Zakon o unapređenju malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, sveobuhvatna Energetska strategija za BiH, te drugi zakoni i strategije, koji mogu značajnije doprinijeti stvaranju pozitivnog ambijenta za brže zapošljavanje i veće investicije, te značajnijem ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama. Sve to sada čeka novu vlast.
NIJEDAN DOM PS BIH, NITI VIJEĆE MINISTARA, NISU USVOJILI PLANOVE RADA ZA 2015. GODINU. Nepoštovanje ove obaveze, koja je, zapravo, ključni alat za povećanje efikasnosti i fokusiranosti vlasti na značajne probleme, nažalost, nije bila rijetka pojava u prethodnim godinama. Rad po ''ad-hoc'' principu, bez kvalitetnog planiranja i preciznih rokova za planirane aktivnosti, ne bi smio biti odlika najviše institucije zakonodavne vlasti u BiH, i u narednom periodu institucije vlasti trebaju preduzeti sve da se njihov rad odvija po kvalitetno kreiranim i pravovremeno usvojenim planskim dokumentima.
BIH NIJE, DO KRAJA 2014. GODINE, DOBILA NI BUDŽET ZA 2015. GODINU. Finansiranje u 2015. godini obezbjeđeno je Odlukom o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje januar-mart 2015. godine.
NIVO PRIVILEGIJA I VISINA PRIMANJA POSLANIKA I DELEGATA U PS BiH U NESKLADU SU SA OPŠTIM STANJEM U DRUŠTVU. Individualni činovi preusmjeravanja dijela sredstava u humanitarne svrhe, kojih je bilo ovih godina, su za pohvalu, ali nisu pravo rješenje. Ono što je potrebno učiniti je temeljno preispitivanje svih privilegija i visine primanja zastupika i delegata PS BiH. U sklopu toga kao početnu mjeru i signal javnosti da je poruka shvaćena i da će “glas naroda” biti prihvaćen i poštovan, treba hitno stvoriti zakonske pretpostavke za ukidanje tzv. Bijelog kruha i plaćanja rada u privremenim povjerenstvima. Početak rada novog saziva PSBiH optimalno je vrijeme za ovakav simbolički čin, koji bi značio prekid sa dosadašnjom praksom socijalne neosjetljivosti i bahatosti.
CCI NEĆE PRESTATI UPOZORAVATI: SRAMOTNA DISKRIMINACIJA GRAĐANA BIH OD STRANE PS BIH SE NASTAVLJA I DALJE.  Prošlo je više od 5 godina od donošenja odluke Europskog suda za ljudska prava, kojom je utvrđeno da BiH vrši sistemsku diskriminacija svojih građana, ali je ista, unatoč svim obećanjima, i dalje prisutna. Najodgovornije tijelo za rješavanje ovog pitanja i dokidanje diskriminacije, prvo unutar sebe, a onda i unutar društva u cjelini, je, zbog svojih ustavnih nadležnosti, upravo PS BiH. Koja se i u novom sazivu formira prema diskriminatornim odredbama. CCI izražava nadu da je ovo posljednji saziv PS BiH koji se konstituira na taj način. I da će njegovi poslanici i delegati učiniti sve da upravo tako bude.
POČETAK RADA NOVOG SAZIVA PS BIH, ČINI NAM SE ODLIČNOM PRILIKOM DA PODSJETIMO DA JE PS BIH U PRETHODNOM PERIODU, PREPUŠTAJUĆI NEFORMALNIM VANINSTITUCIONALNIM TIJELIMA ODLUČIVANJE O NAJZNAČAJNIJIM PITANJIMA U ZEMLJI, SAMU SEBE DEZAVUIRALA, DUBOKO PONIZILA I OBESMISLILA SVOJE POSTOJANJE. Kao nosioci izvornog, izbornog legitimiteta, poslanici, kao od građana izabrani predstavnici vlasti, pretvorili su se u servis svojih stranačkih lidera, koji su mislili i odlučivali umjesto njih. A parlament se od ključnog mjesta političkog života jedne zemlje pretvorio u tehničku službu za formalizovanje dogovorenog na sastancima stranačkih lidera. Nadamo se da će, u novom sazivu PS BiH, s novim ljudima, takva praksa, koja duboko nagriza temelje parlamentarne demokratije prestati i da će Parlament (parlamenti) postati ključno mjesto političkog dijaloga i odlučivanja.
DISFUNKCIONALNOST VLASTI NA DRŽAVNOM NIVOU, KOJOJ SMO SVJEDOČILI U PRETHODNOM PERIODU, POSLJEDICA JE “MATEMATIČKIH” KOALICIJA PRILIKOM FORMIRANJA VLASTI. Bilo je situacija u proteklim godinama da je više od 1/3 zakona utvrđenih u VMBiH, bilo odbijeno u PS BiH. Nadati se da će stranke koje su se složile oko neophodnosti provođenja reformi na tragu aktuelne evropske inicijative, što je prilično jasan i čvrst programski okvir, u parlamentarnom djelovanju, u narednom periodu, pokazati mnogo više ozbiljnosti u radu i odgovornosti prema građanima ove zemlje.
S OBZIROM NA UNIFORMNU POLNU STRUKTURU VIJEĆA MINISTARA TOKOM CIJELOG PRETHODNOG SAZIVA, CCI SUGERIŠE STRANKAMA, DA, OSIM NACIONALNE, OBRATE PAŽNJU I NA POLNU RAVNOSPRAVNOST. Vijeće ministara u prethodnom mandatu nije imalo nijednu ministricu.
NA POČETKU NOVOG SAZIVA VLASTI OVOJ ZEMLJI POTREBAN JE OPTIMIZAM. Ali da bi ga građani osjetili, moraju vidjeti drugačiji odnos vlasti prema svojim obavezama od dosadašnjeg, moraju vidjeti stručne ljude na odgovornim mjestima, koji posvećeno rade na rješavanju zaista najznačajnijih problema građana. Moraju vidjeti da su stranke i njihovi lideri nešto naučili iz prošlosti, uključujući i lekcije iz februara 2014. Moramo vidjeti promjene. I to suštinske. I vrlo brzo!
CCI U POTPUNOSTI PODRŽAVA IZJAVU O EVROPSKOM PUTU BIH, KOJU JE USAGLASILO PREDSJEDNIŠTVO BIH I POTPISALI  LIDERI POLITIČKIH STRANAKA. Naravno, mnogo više od čina potpisivanja, interesuje nas implementacija spomenute izjave, koja podrazumijeva da će institucije na svim nivoima (država, enititeti i kantoni) usvojiti vlastite programe reformi u koje će uključiti neophodne korake za brži napredak BiH u procesu pridruživanja EU. I da će u budućem djelovanju dati prioritet provedbi tih reformi. U tom kontekstu, potrebno je, prvo, što prije dovršiti proces formiranja vlasti, a onda intenzivno krenuti u konkretizaciju reformskih planova i njihovo ispunjavanje. CCI će taj proces, u nastavku, pažljivo pratiti.

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina