Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.06.2014

Februarski protesti građana, iako nisu doveli do smjene Federalne Vlade, istu su, ipak, natjerali da konačno počne raditi svoj posao. A katastrofa koja je ovih dana zadesila zemlju, ponovo je ukazala na činjenicu da se vlast neprestano bavi posljedica

 Katastrofa koja je ovih dana zadesila Bosnu i Hercegovinu, izazvana kombinacijom prirodnih nepogoda i nebrige i nesposobnosti vlasti, pored neposrednih strašnih učinaka na pojedinim mjestima, mogla bi imati i posredan negativan učinak na politički život u zemlji. U sveopštoj nesreći, izazvanoj poplavom i klizištima, i strahu da se ona ne pretvori u nešto još gore, u drugi plan potisnuta je jedna druga nesreća - ona zbog koje su u februaru ove godine, građani masovno izlazili na ulice, iskazujući svoje nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnim stanjem u zemlji, protestvujući protiv neodgovorne političke elite i tražeći ostavke i dolazak na vlast novih, nekompromitovanih ljudi.

Možda najteža optužba i osuda vladajućeg političkog establišmenta je sadržana u zahtjevu građana, višestruko ponovljenom na protestima, da na vlast treba da dođu nestranački kadrovi, koji nikad prije nisu bili ni u jednoj vladi. Zahtjevu koji govori o tome da je bosanskohercegovacki politički establišment, svojim ponašanjem – nesposobnošću, politikanstvom, opsjednutošću sobom i ličnim interesima, ignorisanjem stvarnih problema građana i socijalnom neosjetljivošću i bahatošću, - pored svega ostalog, urušio i sam sistem višestranačke parlamentarne demokratije, uništivši elementarno povjerenje građana u sebe.

IAKO NISU DOVELI DO SMJENE FEDERALNE VLADE, FEBRUARSKI PROTESTI GRAĐANA, IPAK SU ISTU BAR NATJERALI DA KONAČNO POČNE RADITI SVOJ POSAO. Poređenje rezultata ostvarenihu prvim kvartalima posljednjih 8 godina, pokazuje da je Vlada Federacije BiH najbolje rezultate ostvarila upravo u prvom kvartalu 2014. godine. Ipak, sve to uz napomenu, koju stalno treba imati u vidu, da su rezultati iz prethodnih godina bili više nego poražavajući, te da je ovo još uvijek tek poređenje nedovoljno dobrog, sa gorim.

ZAHVALJUJUĆI PROTESTIMA, KLJUČNI PROBLEMI GRAĐANA KONAČNO SU DOŠLI NA DNEVNI RED VLADE. U prvom kvartalnu tekuće godine, građani su za posljednjih 8 godina bili najglasniji u isticanju svojih prioritetnih problem, što je konačno uticalo i na povećan angažman Federalne Vlade po ovom pitanju.  Rezultat od 21 značajne mjere, od 562 koliko je ukupno realizovano u prva 3 mjeseca tekuće godine, najbolji je u odnosu na poredbene periode tokom proteklih 8 godina, a čak 3 puta bolji u odnosu na prošlu godinu.

PROGRAM RADA VLADE FEDERACIJE BIH, PO PRVI PUT U POSLJEDNJIH 8 GODINA, USVOJEN JE NA VRIJEME, U SKLADU SA POSLOVNIČKIM OBAVEZAMA. NAŽALOST, KVALITETOM SE SUŠTINSKI NE RAZLIKUJE OD PRETHODNIH PLANOVA RADA OVE INSTITUCIJE, A PRI TOME SE KROZ ISTI NE UZIMA U OBZIR ODRŽAVANJE OPŠTIH IZBORA U BIH. čak 40% od kompletnog zakonodavnog plana za tekuću godinu planirano je za realizaciju u posljednjem kvartalu. Dakle, za period nakon održavanja opštih izbora u BiH.Što ne čitav Program rada baca sjenku predizbornog marketinga. Odnosno, svodi ga na još jedno fluidno predizborno obećanje, namjesto predizbornog konkretnog rezultata.

VLADA FBiH JE, U TOKU AKTUELNOG MANDATA, PALA NA NAJOZBILJNIJEM ISPITU – OBEZBJEĐENJU PREDUSLOVA KOJI BI DOVELI DO POVEĆANJA ZAPOŠLJAVANJA U OVOM ENTITETU. ŠTO JE, U KRAJNJOJ LINIJI, I PROUZROČILO FEBRUARSKE PROTESTE. I ŠTO SE, ZAPRAVO, IKAKVIM MJERAMA NA SAMOM KRAJU MANDATA, POTROŠENOG NA POLITIKANSKE IGRE I STRANAČKE OBRAČUNE, NE DA NADOMJESTITI. Od momenta preuzimanja vlasti od strane aktuelne Vlade (mart 2011. godine), pa do kraja februara mjeseca 2014. godine u Federaciji je smanjen broj zaposlenih za 1.938. Istovremeno, broj nezaposlenih se povećao za skoro 28.000. U prosjeku, po podacima Federalnog zavoda za statistiku, od početka mandata aktuelne Vlade, u F BiH se svakog mjeseca 800 novih osoba nađe u spiskovima nezaposlenih. Maksimalan broj prijavljenih nezaposlenih osoba u FBiH, u posljednjih 8 godina, zabilježen je upravo u prvom kvartalu 2014. godine - 394.856. Što znači da je nesreća koja nas je zadesila ovih dana, došla na ionako krajnje teško stanje, dodatno ga, dramatično, pogoršavši.

ZAKONODAVNA AKTIVNOST U PARLAMENTU FBIH, ODNOSNO NJEN KRAJNJI REZULTAT, UKAZUJE NA DUBOKU DISFUNKCIONALNOST VLASTI U FEDERACIJI BIH. U prva tri mjeseca 2014. godine, samo je jedan zakon prošao proceduru u oba doma. Riječ je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBIH, koji je u proceduru uputio Klub poslanika SBIH u Predstavničkom domu sa prijedlogom da se razmatra po hitnom postupku. Procedura je okončana i za 3 zakona, koja su u 2014. godinu ušli u postupku usaglašavanja, od kojih je jedan upućen u proceduru još 2009. godine. S druge strane, čak 5 zakona je odbijeno – dva u predstavničkom, a 3 u Domu naroda Parlamenta FBiH. Od kojih 1 predstavlja usklađivanje sa EU propisima i osnovu za korištenje sredstava iz IPA fondova.To su: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju razvoja male privrede, Zakon o prekršajima Federacije BiH, Zakon o državnoj službi Federacije BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini. Ovim se nastavlja praksa neusvajanja neuobičajeno velikog broja zakona u P FBiH, koja je u 2013. godini dovela do odbijanja čak 14 zakona. 

UPRAVO DISFUNKCIONALNOST VLASTI, ODNOSNO APSURDNA SITUACIJA DA VLADA OPSTAJE BEZ VOLJE PARLAMENTARNE VEĆINE, PONIŠTAVA SVE REZULTATE VLADE, OBESMIŠLJAVAJUĆI I ONO ŠTO SE URADI, A ŠTO SE POSEBNO ODNOSI NA ZAKONE. Zvuči naprosto nevjerovatno, ali u prva tri mjeseca 2014. godine, Parlament Federacije nije niti raspravljao o bilo kojem od 29 zakona koje je Vlada utvrdila u prvom kvartalu tekuće godine. Pritom, podsjetimo da je Vlada FBiH tokom prošle godine utvrdila 78 različitih zakona, od kojih je do kraja 2013. godine usvojeno u Parlamentu, u oba Doma, u formi prijedloga i bez potrebe naknadnog usaglašavanja tekstova - svega 16. 

OD POZITIVNOG, TREBA KONSTATOVATI DA DOM NARODA PARLAMENTA FBIH NASTAVLJA SA POVEĆANJEM STEPENA TRANSPARENTNOSTI, POSTAJUĆI PRIMJER DRUGIM INSTITUCIJAMA VLASTI. Na službenoj stranici Parlamenta Federacije BIH, postavljeni su podaci o primanjima delegata (profesionalaca i neprofesionalaca) za period 01.01 – 31.03.2014, uz najavu ažuriranja ovih podataka svaka 3 mjeseca, čime je postao prva institucija u BIH koja na veoma detaljan način prikazuje primanja svakog svog člana pojedinačno. U pogledu transparentnosti naglasimo da je Dom naroda PFBIH, također, na svojoj stranici omogućio direktan prenos (web streaming) plenarnih sjednica, uz mogućnost pregleda arhiviranih snimaka. Dodatno, za razliku od Predstavničkog doma, Dom naroda PFBIH je riješio problem evidencije prisustva delegata na sjednicama, koja je, na zahtjev, dostupna javnosti.

*  *  *

Na kraju,... Pozivamo građane BiH, one koji su u katastrofi koja je pogodila našu zemlju imali više sreće, na nastavak solidarnosti sa svima koji su pretrpjeli ozbiljne gubitke. A vlast, osim na transparentnost i na bržu reakciju u pravcu pružanja pomoći ljudima pogođenim nesrećom, pozivamo da se odgovorno suoči s posljedicama i da iz jedne greške ne upada u drugu. Smatramo da su odluke kao što je ona da se sredstva za nabavku opreme i letjelica za gašenje požara, preusmjere na saniranje šteta od poplava, samo nastavak vođenja politike od slučaja do slučaja, bez dugoročnih planova i rješenja. Upravo zbog takve politike, koja se svela na reagovanje od problema do problema, ova zemlja i jeste doživjela stravičnu nesreću. Iz koje, očito, vlast nije izvukla nikakve pouke. Reaguje se, neprastano, na posljedice, umjesto na uzroke. Odnosno, umjesto sprečavanjem nesreća bavimo se njihovim posljedicama. A da pritom, niko ne snosi posljedice svog nerada i nesposobnosti

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina