Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

11.04.2014

ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA TUZLANSKOG KANTONA PRVA INSTITUCIJA ZDRAVSTVA KOJA JE USPOSTAVILA SISTEM UPRAVLJANJA RIZIKOM OD KORUPCIJE

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju donošenje Plana integriteta Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period 2014-2016, kao ključne antikoruptivne mjere iz oblasti prevencije iz Akcionog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije u BiH (2009-2014). Sam proces izrade Plana integriteta svakako je značajno doprinio izgradnji svijesti rukovodstva i zaposlenih o štetnosti koju koruptivna praksa može izazvati u radu Zavoda.

Plan integriteta uključuje identifikovanje oblasti u kojima postoji određen rizik od korupcije, sistem upravljanja tim rizicima, te sistem indikatora korupcije kojim bi se uspostavila jednoobraznost procjene rizika, uz definisanje vremenskih rokova za djelovanje i određivanje osoba i timova odgovornih za provođenje.

CCI poziva rukovodstva drugih institucija javnog zdravstva u BiH, da sa  deklarativne opredjeljenosti za borbu protiv sistemske korupcije, pređu na konkretne aktivnosti, a prvi korak je svakako donošenje provodivih antikoruptivnih mjera iz domena prevencije.

Centri civilnih inicijativa (CCI)  su prošle godine započeli  projekat „Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu“ koji finansira Evropska unija, a jedan od ciljeva je doprinjeti implementaciji Akcionog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije u BiH u sektoru javnog zdravstva, te smanjiti percepciju korupcije u zdravstvu kod građana.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Ivana Vasića, projekt koordinatora CCI, na:

055 222 113055 222 113055 222 113055 222 113, 063 396 533, ivan@ccibh.org

www.cci.ba

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina