Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

25.02.2014

Izvještaj o radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH za 2013.

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na pres konferenciju koja će se održati
25.2.2014.g. (utorak) u hotelu Saraj u Sarajevu, s početkom u 11 sati. Na pres konferenciji će biti prezentiran godišnji monitoring izvještaj koji se odnosi na rad Parlamenta i Vlade FBiH.

Permanentna politička kriza, stranački egoizam, bavljenje vlasti same sobom i opsjednutost ličnim i uskostranačkim interesima, uz nesposobnost i nezainteresovanost za stvarne probleme koje je potrebno rješavati i zbog kojih vlast i postoji, te socijalnu neosjetljivost, na kraju su svoj epilog našli na ulici – u opravdanim građanskim protestima.

U  2013. godini političari su se, uglavnom, bavili sami sobom. Godina je započelarazmatranjem Odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije BIH, u oba doma Parlamenta FBiH, nastavila se političkim obračunima, blokadama i skandalima, a završila žestokim sukobom unutar „nove parlamentarne većine“ i njenim raspadom na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma u 2013. godini. Pritom, Parlament je od potpune katastrofe u rezultatima spasio period relativne stabilnosti, u drugoj polovini godine, do „pucanja“ koalicije.

Sve ovo, zapravo, osim o dubini problema s kojim se suočavamo, govori i o potrebi hitnih Ustavnih i promjena Izbornog zakona, koje će dokinuti beskonačne mogućnosti blokiranja sistema i omogućiti normalnu smjenjivost izabranih dužnosnika i funkcionalnost države, u interesu njenih građana.

I govori o potrebi da se političari konačno okrenu rješavanju životnih problema građana i
poboljšanju kvaliteta njihovog života.
 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina