Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

10.01.2014

Što prije usvojiti Uredbu o naknadama na tanke plastične kese i u Republici Srpskoj!

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju usvajanje Uredbe o naknadi na tanke plastične kese od strane Vlade FBiH. Ova Uredba plod je višegodišnjeg zajedničkog rada entitetskih ministarstava nadležnih za okoliš i CCI-ja.

"Očekujemo da i ministar Srebrenka Golić, odnosno Ministarstvo za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju RS, ispoštuju raniji dogovor i sličnu odluku uputi na usvajanje Vladi RS," rekao je Siniša Bencun, projekt menadžer CCI.

Primarni cilj uvođenja naknade od 5 feninga na tanke plastične kese nije punjenje Fonda za zaštitu okoliša, nego smanjenje masovne, nekontrolisane i jednokratne upotrebe tankih plastičnih kesa, jer se očekuje da će naknada proizvesti racionalizaciju u korišćenju plastičnih kesa i time doprinijeti smanjenju broja odbačenih plastičnih kesa. Ova naknada, dakle, ne smije biti pogrešno interpretirana kao “još jedan namet građanima”, jer postoji alternativa – nositi svoje plastične kese ili cekere u kupovinu, znači platiti 0 KM naknadu na plastičnu kesu.

Fakti: U Bosni i Hercegovini godišnje se potroši više od milijardu plastičnih kesa. Većina završi u prirodi. Plastičnim kesama potrebne su stotine godina za razgradnju. Prosječan kupac mjesečno dobije 25 plastičnih kesa, a da ih uopšte ne zatraži. Prosječan vijek korišćenja tanke plastične kese je 12 minuta. Proizvodna cijena tankih plastičnih kesa je toliko niska da ne postoji ekonomski motiv za skupljače sekundarnih sirovina da ih prikupljaju i recikliraju.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina