Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

17.09.2013

Okrugli stol “Jačanje uloge mjesnih zajednica u procesu kreiranja proračuna”

Centri civilnih inicijativa (CCI) organiziraju Okrugli stol na temu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u procesu kreiranja proračuna”, na koji su pozvani predstavnici službi za financije i proračun, članovi povjerenstava/odbora za proračun u općinskim vijećima, kao i predstavnici mjesnih zajednica općina Livno, Bihać, Široki Brijeg te Grada Mostara.

Okrugli stol se organizuje u okviru projekta koji financira Europska unija „Lokalna uprava za kvalitet života građana – faza 2“, a održati će se u utorak, 17.09.2013. godine sa početkom u 12:00 sati u  PTC Forum u Livnu.

Izjave za medije su predviđene prije početka okruglog stola, u 11:50 sati.

Tema okruglog stola jeste potreba i način uključivanja mjesnih zajednica u ranoj fazi izrade proračuna. Reforma javne uprave svakodnevno nameće nove standarde kojima se jedinice lokalne uprave uspješno prilagođavaju radi unapređenja svog rada. Velika pažnja se posvećuje i lokalnom proračunu kao najvažnijem dokumentu kojeg donose općinske/gradske vlasti tijekom godine. Pojam tzv. sudioničkog (participativnog) i programskog proračuna je relativno novi standard, koji podrazumijeva izravne razgovore između predstavnika lokalnih vlasti i predstavnika građana o prioritetima potrošnje lokalne uprave. Osim toga, model sudioničkog (participativnog) proračuna doprinosi većoj društvenoj pravdi kroz unaprijeđenu raspodjelu resursa i povećanju efikasnosti i efektivnosti rada lokalnih institucija.

Na ovaj način se jača povjerenje i partnerski odnos između građana i vlasti, doprinosi se transparentnosti rada lokalne samouprave, te pomaže lokalnoj samoupravi da identificira potrebe zajednice, čime će donesene odluke biti održivije i imati veći legitimitet u javnosti.

Okrugli stol u Livnu je prvi od 4 planirana okrugla stola na navedenu temu, koji će se održati tijekom mjeseca rujna za 14 općina/gradova obuhvaćenih projektom „Lokalna uprava za kvalitet života građana – Faza 2“ (Banja Luka, Tuzla, Novo Sarajevo, Mostar, Doboj, Pale, Foča, Trebinje, Bihać, Travnik, Široki Brijeg, Livno, Bijeljina i Zenica).

Pozivamo vas da u cilju informiranja javnosti ispratite ovaj događaj.

Projekt financira Europska unija.

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina