Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

11.09.2013

CCI održao uličnu akciju u Sarajevu DELEGATI DOMA NARODA POZVANI DA PODRŽE NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU.

Centri civilnih inicijativa (CCI), danas su u Sarajevu organizirali uličnu akciju s ciljem podrške donošenju novog Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH.

“Krajem juna Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt Zakona o igrama na sreću. Na sjednici Doma naroda, zakazanoj za 12.09. (četvrtak) biće razmatran ovaj Zakon, koji bi trebao dobiti bezuslovnu podršku delegata”, izjavio je Adis Arapović, projekt menadžer CCI-a.

“S obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, itd., CCI je inicirao hitno donošenje novog Zakona o igrama na sreću, koji bi omogućio finansiranje ovih kategorija. Nacrt zakona je nedavno usvojen na Predstavničkom domu i biće razmatran na sjednici Doma naroda zakazanoj za sutra (12.09.). Ovim putem pozivamo parlementarce da obavezno podrže ovaj zakon i time daju doprinos poboljšanju položaja ugroženih kategorija stanovništva, uređivanju oblasti priređivanja igara na sreću i punjenju budžeta. Takođe, milionski gubici i utaje poreza, nesređena oblast priređivanja igara na sreću, nezadovoljstvo ugroženih kategorija stanovništva, samo su dio razloga zbog kojih ovaj Zakon treba biti usvojen u Parlamentu.”, dodao je Arapović.

Ovom prilikom CCI je građane Sarajeva informirao o važnosti donošenja novog Zakona, te distribuirao promotivni materijal kampanje pod nazivom “Pola sreće drugima”. Ovaj naziv kampanja nosi jer će novi Zakon garantirati da približno polovina novca od svih naknada za priređivanje igara na sreću bude usmjerena za finansiranje najugroženijih kategorija stanovništva, za socijalne, humanitarne, invalidske, sportske i slične namjene.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Lejlu Deronja-Suljić, projekt koordinatora: lejla@ccibh.org, 036/580-553 ili 061 209 489.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina