Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.08.2013

EFEKTI RADA VLASTI SBK NA KVALITET ŽIVOTA GRAĐANA - NEPRIMJETNI VLADA I SKUPŠTINA GOTOVO U CJELOSTI ZANEMARILE IONAKO SKROMAN PROGRAM RADA

Iako je vlast ovog kantona počela da se bavi pitanjima od životnog interesa građana, efekti njenog rada još uvjek su neprimjetni. Prosječna plata u kantonu je skoro najniža u Federaciji, broj radnih mjesta se smanjuje, broj nezaposlenih raste, broj građana koji su u stanju socijalne potrebe je u porastu, budžetski prihodi opadaju a vlast nastavlja raditi smanjenim intenzitetom i uz dominaciju dnevno operativnih mjera.

Tokom prvih šest mjeseci 2013. godine, Vlada je pripremila informacije o stanju u oblasti obrazovanja i privrede, koje su uz vrlo kvalitetne zaključke prihvaćene na Skupštini, međutim realizacija tih zaključaka se odvija nedovoljno brzo, tako da ovaj kanton još uvjek nema niti jednu neophodnu Strategiju razvoja (privrede, zapošljavanja, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, itd).

Obje institucije (Vlada i Skupština SBK) su radile smanjenim intenzitetom. Vlada SBK je od 01.01 do 30.06.2013. godine održala ukupno 20 sjednica na kojima je razmatrano 710 mjera od kojih se preko 50% odnosi na implementaciju budžetskih sredstava, davanje koncesija, kadrovsku politiku itd. U istom periodu je Skupština SBK imala 6 sjednica (4 redovne i 2 tematske) te razmatrala ukupno 34 mjere. Rad Skupštine je bio izrazito neujednačen, čak tri mjeseca (od šest) nije bilo redovnih sjednica. Tematskim sjednicama Skupštine pokušao se napraviti privid njenog kontinuiranog djelovanja ali se to u konačnici negativno odrazilo na efekte i rezultate njenog rada.

Nizak nivo zakonodavnih aktivnosti iz prvog kvartala 2013. godine, nastavljen je i u drugom. Vlada Srednjobosanskog kantona razmatrala je u ovom periodu izuzetno malo zakona, samo 8, a za samo 3 zakona je okončan zakonodavni proces. Isti broj zakona razmatrala je i Skupština ovog kantona, a od tih 8 razmatranih, okončala je zakonodavni postupak za samo 4.

Drugi kvartal 2013. godine obilježen je potpunim zanemarivanjem programskih obaveza od strane obje institucije. Iako Programi rada za 2013. godinu i Vlade i Skupštine spadaju u grupu najskromnijih kantonalnih programa po obimu planiranja, jer su u odnosu na prošlu godinu smanjile vlastite programe rada, niti jedna institucija nije pokazala potrebnu ozbiljnost za njegovu realizaciju. Skupština je tako na kraju juna realizovala 38% polugodišnjih obaveza, odnosno tek jednu četvrtinu godišnjeg Programa rada. Skoro isti odnos imala je i Vlada koja je za pola godine realizovala 46% svojih polugodišnjih  obaveza, odnosno tek 29% godišnjeg Programa rada. Kakav odnos su u Vladi imali prema ovom važnom dokumentu najbolje govori činjenica da niti jedno ministarstvo nije realizovalo svoje programske obaveze za prvih šest mjeseci u cijelosti. Izrazito nizak nivo realizacije imali su Ministarstvo zdravstva i socijalne politike i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji su realizovali po jednu programsku mjeru u prvoj plovini 2013. godine. Zatim dolaze, sa po dvije realizovane programske mjere za 6 mjeseci, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa,  Ministarstvo finansija, Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka i Ministarstvo pravosuđa.  Nasuprot njima, najodgovornije prema valstitom programu rada u prvom polugodištu 2013. godine bilo je Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, sa 83% realizacije svojih programskh obaveza.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina