Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

30.07.2013

DOK JE KANTON JEDAN OD NAJZADUŽENIJIH, POJEDINCIMA U VLADI NAJVEĆA BRIGA KAKO DO NOVOG LUKSUZNOG AUTOMOBILA! SKUPŠTINA STVARALA PRIVID POJAČANOG RADA!

Niti jedna preporuka koju CCI kontinuirano godinama dostavlja predstavnicima vlasti u HNK ni do kraja juna 2013.g. nije usvojena. Nezavršen je  proces konstituisanja vlasti, ne planira se blagovremeno, odnosno kad je u pitanju Skupština HNK – nikako i ne radi se intenzivnije. Čak i kad imamo određena poboljšanja, što je slučaj sa brojem utvrđenih zakona u Vladi HNK, efekti njihovog usvajanja izostaju zbog neusvajanja podzakonskih akata koji moraju pratiti proces usvajanja zakona.

Skupština HNK je u 2013.godini  samo stvorila privid pojačanog intenziteta rada kroz segment broja zasjedanja, dok je stvarno stanje mnogo drugačije. I ne pokušavaši usvojiti vlastiti Program rada, Skupština je pratila program rada Vlade i u prvih šest mjeseci 2013.g. realizirala je  samo 28%  zakonodavnih mjera od ukupnog godišnjeg plana. Pored toga, realizirano je još 5 prijedloga vanprogramskih zakona i 9 nacrta vanprogramskih zakona.

Kad su u pitanju radna tijela Skupštine, u prvih šest mjeseci 2013.godine  održano je tek 7 sjednica stalnih radnih tijela, od čega se najčešće sastajalo Povjerenstvo za izbor i imenovanje. Povjerenstvo za jednakopravnost spolova nije npr. održalo niti jedno zasjedanje. Praksa je da se povjerenstvo sastaje po potrebi, odnosno po zaprimljenim materijalima koji zahtjevaju mišljenje i stav toga povjerenstva. Obvezno je vođenje zapisnika tijekom sjednica i izvješćivanje skupštine o njihovom radu, a  evidentirali smo da  zapisnici sa sjednica nekih (povjernstava ne budu dostavljeni mjesecima.

Podsjećamo, radi se o Skupštini koja broji 30 zastupnika, a u kojoj je više od polovine zastupnika prefesionaliziralo svoj status, odnosno 17 zastupnika  u HNK, a 4 zastupnika je profesionalno angažirano u Domu naroda Parlamenta F BiH. Zbrojimo li ukupna primanja zastupnika u Skupštini HNK ( bez primanja ostvarenih na drugoj razini vlasti ) doći ćemo do podatka da su zastupnici Hercegovačko–neretvanskog kantona za pola 2013.godine iz Proračuna HNK za 2013.godinu naplatili  cca. 350 464 KM, bez doprinosa.

Vlada HNK je i ove godine prekršila Zakon o Proračunu F BiH jer nije ispunila očekivanja i do konca 2012.godine usvojila Proračun HNK za 2013.godinu.  Prijedlog Proračuna HNK je usvojen na 45.sjednici Vlade HNK održnoj 29.3.2013.godine. Od 231 mjere, koliko ih je planirano Programom rada za 2013.g.a, u prvih 6 mjeseci  realizirane su 82 mjere,  što je tek nešto više od polovine polugodišnjih obaveza, odnosno, odnosno 35,5% godišnje realizacije. Inače, Program rada Vlade HNK za 2013.godinu je sačinjen u neujednačenoj formi i očito je da su se ministarstva, kao i prošle godine, posvetila izradi ovog dokumenta sukladno stupnju odgovornosti predlagatelja, tako da ovogodišnji program rada nalikuje na „Zbirku programa rada ministarstava HNK za 2013.godinu“.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina