Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

18.06.2013

Na šta se potroši 180 miliona KM godišnje od dopinosa za nezaposlenost? Da li javne službe za zapošljavanje trebaju zapošljavati?

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Vas na okrugli sto pod nazivom:

Posao narodu: Da li javne službe za zapošljavanje trebaju zapošljavati?

koji će se održati 18.06.2013.(utorak) u 10.00 sati u hotelu Hollywood (Ilidža), Sarajevo.

Na okruglom stolu će biti predstavljen nacrt analize politika zapošljavanja u BiH. Analiza je pokazala da su politike zapošljavanja krajnje neefikasne, da se ogromni prihodi javnih službi za zapošljavanje troše na administraciju, pasivne mjere i neefektivne podsticaje. Zaključci analize nameću nekoliko prioritetnih ciljeva za poboljšanje efektivnosti rada javnih službi za zapošljavanje (JSZ), a to su: jačanje primarne uloge JSZ u posredništvu pri zapošljavanju osoba koje aktivno traže posao, redefinirianje modaliteta servisiranja prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih i redefiniranje modaliteta isplate naknade za nezaposlenost u skladu sa najboljim regionalnim i evropskim praksama.

Na okruglom stolu će biti prezentiran prvi CCI-ev izvještaj o monitoringu rada javnih službi za zapošljavaje u BiH.

Ovim događajem CCI  pokreće kampanju Posao narodu©, s ciljem podizanja efikasnosti rada javnih službi za zapošljavanje. U tu svrhu aktivirana je i posebna internet stranica www.posaonarodu.ba, koja će pomoći nezaposlenima, novinarima, studentima, analitičarima, i svima drugima u boljem razumjevanju prava i politika zapošljavanja u BiH.

Projekat „Unaprjeđenje efikasnosti javnih službi za zapošljavanje – više prilika za zapošljavanje i više radnih prava u BiH“ finansiran je od Evropske Unije. Sadržaj ovog dokumenta potpuna je odgovornost CCI-a i ni pod kojim okolnostima ne predstavlja stavove Evropke Unije.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina