Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

10.06.2013

INAT POLITIKA ODVELA TUZLANSKI KANTON U NAJDUBLJU POLITIČKU KRIZU

Skupština Tuzlanskog kantona po prvi put od svog postojanja, nije donijela Budžet do krajnjeg roka  propisanog Zakonom o budžetima FBiH. I vise nego dobro plaćenim poslanicima nije bilo dovoljno ni 3 mjeseca da postignu  politički dogovor  i da nakon restriktivnog privremenog finansiranja, usvoje Budžet i time omoguće normalno funkcionisanje kantona.

Po prvi put se desilo da je Budžet korišten kao sredstvo političke ucjene u bespoštednoj borbi političkih protivnika za vlast, pri čemu su akteri potpuno zanemarili potrebe građana. Odsustvo političkog kopromisa, konfrontacije, manjak odgovornosti i tolerancije, svađe, prepucavanja i vođenje inat politike, su glavni razlozi ulaska Tuzlanskog kantona u najdublju poslijeratnu krizu, blokiranje javnih funkcija, i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod građana.

Dakle umjesto da rješavaju probleme građana, za šta su ustvari i birani, poslanici i političke partije su ih dodatno generisali.

 Ako smo za proteklu godinu za Vladu i  Skupštinu kazali da su imale efikasan, ali ne i efektivan rad, za I kvartal 2013. godine možemo reći da rad Vlade I Skupštine niti je bio efikasan niti efektivan.

Vlada je u tom period realizovala tek polovinu planiranog (51%) i u poređenju sa istim periodom protekle godine imala je manji učinak za četvrtinu, a svega 2 ministarstva su u potpunosti ispunila svoje programske obaveze. 

Sjednice Skupština su trajale dvostruko duže, a procenat realizacije planiranog iznosio je svega 27% i dvostruko slabiji nego u istom period 2012. U Skupštini razmatrano ukupno skromnih 7 zakona, a  od 11 planiranih konačno usvojen samo 1 zakon. Zbog neusaglašenosti po rokovima  Skupština nije razmatrala 4 zakonska dokumenta koja je Vlada u svom Programu rada planirala za utvrđivanje i do 6 mjeseci kasnije.

Novo uspostavljena i heterogena parlamentarna većina od 22 (63%) poslanika koju je činilo 5 političkih partija (SDA, SBiH, BPS, NSRZB,  HDZ)  i 4 samostalna poslanika su  pokrenuli postupke smjene predsjednika i zamjenika, kao i cijele Vlade,  smjene su pratile    brojne i kontoroverzne diskusije, i  korištenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te različita tumačenja poslovnika i procedura.

I dok je bespoštedna politička i medijska borba trajala, u Tuzlanskom kantonu se dešavao   nastavak  gubljenja radnih mjesta (80.056), stranih ulaganja ponovo nije bilo, kao ni posla za  98.056 nezaposlenih.

Ovi pokazatelji, nameću obavezu da vlast Tuzlanskog kantona  svu energiju  koju trošila na međusobne svađe, u narednom periodu, preusmjeri u pravcu traženja rješenja i donošenja mjera i odluka kojima će se mijenjati stanje prvenstveno u oblasti investiranja i zapošljavanja. Za donošenje takvih odluka neophodan je međupartijski dogovor  koji vodi stabilizovanju političkih prilika i radu na nespornim prioritetima

Krajnje je vrijeme da se političari u Bosni I Hercegovini  zamisle i realno sagledaju šta oni uzimaju od države, a šta daju građanima.

Svađe narodu nikako ne trebaju, ali posao treba i tekao, zato je krajnje vrijeme da političari zasuču rukave i prionu  na posao i više provjeravaju koliko narod može istrpiti

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina