Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.06.2013

Predstavljene analize budžetâ i budžetskih politika BUDŽET NARODU

Danas su Centri civilnih inicijativa (CCI), u Zemaljskom muzeju u Sarajevu predstavili rezultate višemjesečne analize budžetskih politika i prakse na svim nivoima vlasti, zatim finansijske analize budžeta, od državnog do lokalnog nivoa, te promovirali internet stranicu budzetnarodu.ba sa svim ovim podacima predstavljenim nizom interaktivnih alata.

“Godišnje se u BiH potroši 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plate i naknade zaposlenih u javom sektoru izdvoji se preko 29% ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvoji se dodatnih 18% ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37% ili 4,3 milijarde. Ostatak je nedovoljan za elementarne javne usluge, jer se preko 84% budžeta potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja”, rečeno je od CCI-a.

“Od 10 KM budžetskih prihoda, 9 KM su novci uzeti od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi, kazni. Budžetski deficit i zaduživanje raste. Ukupan vanjski dug blizu je 7 milijardi KM, za čiju otplatu će trebati preko 20 godina. Zaduženost po glavi stanovnika iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste”, istakao je Adis Arapović, menadžer projekta.

“Čak 55% utrošenog javnog novca na nivou BiH i 46% utrošenog javnog novca na nivou RS,dobilo je negativno ili mišljenje s rezervom, a budžet FBiH u cjelini je dobio negativno mišljenje revizora za 2011. godinu. Procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti su skriveni od očiju javnosti, nisu u funkciji rasta životnog standarda, krše se zakoni i procedure, revizorski izvještaji rijetko su pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo.”

„Zbog ovakvog pristupa, budžeti u BiH su neodrživi, ne mogu biti razvojni, tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira. Iz tog razloga zahtijevamo veću uključenost javnosti prilikom donošenja budžeta, redovne parlamentarne procedure, programsko budžetiranje i mjerenje učinka, odgovorno i racionalno trošenje budžetskih sredstava, uštede u javnom sektoru, adekvatno kažnjavanje rukovodilaca institucija koje dobiju negativno revizorsko mišljenje, adekvatne sankcije nakon negativnih revizorskih izvještaja, te otvorenost svih segmenata budžeta prema javnosti. Konačno, tražimo potpunu budžetsku odgovornost, jer je su budžetske politike, a posebno praksa na kritično niskom nivou“, naglasio je Arapović.

Današnje predstavljanje analiza budžeta nije slučajno održano u Zemaljskom muzeju. Godišnje je za normalan rad muzeja potrebno izdvojiti svega 1,4 miliona KM ili 0,15% budžeta institucija BiH. Istovremeno, npr. izgubljeni sudski spoovi državni budžet su koštali 2,4 miliona. Još jednom tražimo adresiranje odgovornosti za katastrofalno stanje u kojem se Zemaljski muzej i nacionalna kultura nalaze zbog neodgovorne politike i hitno rješavanje statusnih, a posebno finanansijkih problema, poručili su iz CCI-a.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina