Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.06.2013

Predstavljanje analize budžetâ, internet stranice i kampanje BUDŽET NARODU

Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivaju Vas na press konferenciju koja će se održati 06.06.2013. godine (četvrtak) u Zemaljskom muzeju, s početkom u 11.00 sati.  (ULAZ S LIJEVE BOČNE STRANE, NASUPROT FILOZOFSKOG FAKULTETA)

Ovom prilikom CCI će predstaviti rezultate višemjesečne finansijske analize budžeta na svim nivoima vlasti u BiH, kao i kvalitativne analize budžetskih politika i prakse.  

 

Godišnje se u BiH potroši 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plate i naknade zaposlenih u javom sektoru izdvoji se preko 29% ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izvdvoji se dodatnih 18% ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37% ili 4,3 milijarde. Ostatak je nedovoljan za elementarne javne usluge.

 

Budžetski deficit je stalan, a zaduživanje raste. Ukupan vanjski dug blizu je 7 milijardi KM, za čiju otplatu će trebati preko 20 godina. Zaduženost po glavi stanovnika iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste.  

 Procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti su skriveni od očiju javnosti, nerjetko i samih budžetskih korisnika, krše se zakoni i propisane procedure, revizorski izvještaji rijetko su pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo.

 

***

…a za finansiranje Zemaljskog muzeja potrebno je izdvojiti samo 0,15% budžeta institucija BiH.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina