Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

03.06.2013

Izvještaj o monitoringu rada Vlade i Skupštine Srednjobosanskog kantona za prvi kvartal 2013.g. NEPRIMJETNI EFEKTI RADA VLASTI SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

Prošlogodišnja dešavanja i politička previranja na višim nivoima vlasti odrazili su se na rad Vlade i Skupštine SBK i njihov međusobni odnos. Iako postoje izvjesni pozitivni pomaci u radu kantonalnih institucija u Srednjobosanskom kantonu, u prva tri mjeseca nisu razmatrane mjere koje na strateški način uređuju pitanja iz kantonalne nadležnosti, intenzitet rada je bio u stalnom opadanju, stoga se efekti rada vlasti još uvijek ne primjećuju u ovom kantonu.

U prva tri mjeseca 2013. godine, Vlada SBK je održala ukupno 10 sjednica. Od 370  mjera razmatranih u posmatranom periodu, preko 50% se odnosi na implementaciju budžetskih sredstava, davanje koncesija, kadrovsku politiku itd. Vlada je utvrdila samo 4 zakona (koji čine svega 1% od ukupno razmatranih mjera),  što je  jedva nešto iznad jednog zakona mjesečno.  Na dnevnom redu Vlade, uprkos sve težoj teškoj situaciji u kantonu, ponovno se nisu našle neophodne strategije poput Strategije zapošljavanja, razvoja, razvoja poljoprivrede itd., što je jedan od pokazatelja da vlasti nisu spremne da se sistemski uhvate u koštac s problemom sve  veće nezaposlenosti u ovom kantonu.

Budžet za 2013. godinu usvojen je na vrijeme, ali je Vlada SBK preko dva mjeseca kasnila sa usvajanjem Programa rada. Ipak, ukoliko uzmemo u obzir prethodne periode (2007.godina - 10 mjeseci i 22 dana zakašnjenja, 2008.godina - 3 mjeseca, 2009.godina - 9 mjeseci, 2011. godina - 11 mjeseci)  možemo reći da je u tom aspektu došlo do izvjesnog napretka u jednom dijelu odnosa Vlade prema ovom suštinskom dokumentu.

Programi rada za 2013. godinu i Vlade i Skupštine spadaju u grupu najskromnijih kantonalnih programa po obimu planiranja. Obje institucije su u odnosu na prošlu godinu smanjile vlastite programe rada, ali su s druge strane pokazele, za nijansu, odgovorniji odnos prema njegovoj realizaciji. Tako je Vlada SBK, u prva tri mjeseca realizovala oko 69% svojih kvartalnih obaveza, dok je Skupština SBK realizovala oko 83%.

I Skupština, kao i Vlada, u prvom kvartalu je zabilježila pad intenziteta rada. Skupština SBK je u prvom kvartalu 2013. godine održala svega dvije sjednice (od toga u februaru nije niti jednom zasjedala) i realizovala ukupno 19 mjera od kojih je čak 11 realizovano u trećem mjesecu (skoro 60%).

Iako je odnos između Vlade i Skupštine SBK karakterističan po tome što Vlada uživa široku parlamentarnu podršku (preko 2/3), rijetkim zasjedanjima Skupština nepotrebno usporava zakonodavne i druge legislativne procese, te je razočaravjuće da se tako dugo čeka na reforme i nužne procese. Dobar primjer navedenog je Zakon o javno-privatnom partnerstvu Srednjobosanskog kantona koji je Vlada usvojila 14.03.2013. godine, ali se on još uvjek nije našao na dnevnom redu Skupštine, ili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama kom su trebala skoro dva mjeseca da bude razmatran u Skupštini.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina