Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

24.05.2013

VLASTI POSAVSKOG KANTONA IGNORIŠU I PROBLEME GRAĐANA I SVOJE ZAKONSKE I POSLOVNIČKE OBAVEZE! UZ VELIKE DUGOVE IZ PROŠLOSTI NI PONEKA EVIDENTNA POBOLJŠANJA NE MOGU IMATI VELIKE EFEKTE!

Vlasti Posavskog kantona ne dobijaju zadovoljavajuću ocjenu, ni po efektu koji svojim radom imaju na život ovdašnjeg stanovništva, uz smislu rješavanja ključnih problema, poput nezaposlenosti, niti u smislu izvršavanja zakonskih i poslovničkih obaveza, kao preduvjeta za otpočinjanje svojih aktivnosti.  Broj uposlenih i broj građana koji aktivno traže posao u ovom kantonu je skoro ujednačen. Podsjetimo, jedna od osnovnih funkcija svake savremene vlasti jeste briga o egzistencijalnim pitanjima njenih građana, te se efekti rada vlasti, najcjelovitije mogu sagledati upravo u odnosu te vlasti prema egzistencijalnim pitanjima građana, koji nisu u vrhu proriteta vlasti PK.

Ne samo u odnosu prema ključnim problemima, nego i u odnosu prema ključnim dokumentima Vlada Posavskog kantona, nije zadovoljila. U periodu 01.01-31.03.2013. godine Vlada nije usvojila ni Program rada, niti Budžet za 2013.godinu, dva važna dokumenta koji trebaju da odrede zadatke i smjernice u radu Vlade tokom određenog perioda te da se kroz periodično praćenje stepena njihove realizacije omogući instituciji da na vrijeme reaguje na zastoje i probleme u određenim segmentima.

Izvjesno poboljšanje je vidljivo u broju razmatranih zakona. Tokom prvog kvartala 2013. godine Vlada PK razmatrala je sedam zakona, što predstavlja veliki napredak u odnosu na raniji period, kad je u toku cijele 2012.g. Vlada razmatrala samo devet zakona. Međutim, to poboljšanje ipak ima drugačije razmjere ukoliko uzmemo u obzir da od sedam razmatranih zakona u prvom kvartalu 2013. godine, četiri zakona čine izmjene i dopune već postojecih zakonskih akata, dok su tek tri zakona temeljni, odnosno novi zakoni.

Skupština je, za razliku od Vlade, svoj Program rada, iako uz već uobičajeno kašnjenje, ipak usvojila u prvom tromjesečju 2013.g.  Programom rada za 2013. godinu Skupština je planirala razmatrati 69 mjera, što je najambiciozniji plan u zadnjih šest godina, a najveći broj mjera se odnosi  na zakone (njih  22). U prva tri mjeseca 2013. godine  Skupština je planirala donošenje 11 mjera. Od 11 planiranih mjera, Skupština je do kraja marta 2013. godine razmatrala  šest mjera koje je i usvojila. Ostalih pet mjera Skupština je razmatrala u mjesecu aprilu i maju, dakle sa zakašnjenjem.

Kao pozitivnu promjenu ističemo činjenicu da su se, nakon naših brojnih zahtjeva,  zakoni po prvi put počeli razmatrati u formi nacrta, što pruža mogućnost građanima, da u okviru javnih rasprava, utječu na kreiranje zakonskih rješenja.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina