Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.05.2013

Kanton jedan od 5 najzaduženijih, broj nezaposlenih raste! Ponovno kršenje Zakona o Budžetu F BiH! Skupština nije još završila proces konstituisanja!

Broj nezaposlenih na području HNK se od januara do marta 2013.g. povećao za 113, pa on sada iznosi 31 891. Prosječna plata onih koje rade ne može podmiriti ni polovinu sadržaja potrošačke korpe, a minimalna penzija ni njenu petinu. Kanton je u dugovima i jedan je od 5 najzaduženijih u FBiH, plate kasne, a ni njihova smanjenja nisu nemoguća. Riječ je o kantonu koji ima toliko potencijala za ekonomski razvoj,   izlazak na more, šumska i vodena bogatstva, najveći broj sunčanih dana u ovom dijelu Evrope itd., u kojem Vlada, pred svega pobrojanog odlučuje sebi počastiti kupovinom novih luksuznih automobila, koje su naravno platili  građani  HNK i u kojem Skupština nije u stanju  završiti proces svog konstituisanja ni u prva tri mjeseca 2013.godine.

Pored nezavršenog procesa konstituisanja, Skupština ovog kantona nije se posvetila ni jednom od najbitnijih mehanizama za rad – Programu rada, koji ne samo da nije usvojen na vrijeme (do kraja 2012.g.) nego je uz kašnjenje od skoro 3 mjeseca, jednostavno konstatovala Zaključkom kako će Program rada Vlade, kao što je to bio slučaj i prošle godine, biti i Program rada Skupštine, sa prilagođeniom rokovima po Poslovniku o radu Skupštine.

Program rada Skupštine, ako posmatramo da su to normativne mjere iz Programa rada Vlade,  u prvom tromjesečju realiziran je na nezadovoljavajućem nivou. Od planiranih 36 mjera za usvajanje u ovom periodu, usvojeno je svega 16, odnosno ni polovica planiranog – 44%.

Kad su u pitanju zakoni situacija je nešto bolja, ako možemo biti zadovoljni sa 66% realizacijom obaveza planiranih za ovaj period. Tačnije, u prva tri mjeseca  planirano je usvajanje 7 prijedloga zakona i 5 nacrta, a usvojeno je 5 prijedloga i 3 nacrta. Realizirano je 5 prijedloga vanprogramskih zakona i 6 nacrta vanprogramskih zakona što ukazuje na realizaciju nekih zakona koje je vlada realizirala u 2012.godini a skupština tek u 2013.godini.

Da se proces planiranja ne odvija kako treba, ne samo od strane Skupštine, nego i kod Vlade, pokazuju podaci da je Vlada u ovom periodu, u prva tri mjeseca 2013.g. ukupno realizirala 53 mjere, predviđene Programom rada za ovaj period i time podbacila u realizaciji programa rada za 34,6% . U isto vrijeme, Vlada je  usvojila duplo više mjera koje uopšte nije planirala – njih 102 ukupno. Realizirala 85 % planiranih zakonodavnih aktivnosti, planiranih za prva tri mjeseca 2013.g. Istaknimo na kraju da su i Vlada i Skupština  nastavili kršiti Zakon o budžetima FBiH, pa Budžet za 2013.g. nisu usvojili do kraja 2012.g. Budžet za ovu godinu, kao što je to bio slučaj i prethodne – nije razvojni. Na bruto plaće i naknade plaća za sve budžetske korisnike izdvojeno je više od polovice budžeta – 53 %.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina