Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.02.2013

BROJ NEZAPOSLENIH U POSAVSKOM KANTONU VEĆI OD BROJA ZAPOSLENIH 2012. G. BEZ STRATEŠKIH I SISTEMSKIH MJERA KOJE BI UNAPRIJEDILE ŽIVOT NAJUGROŽENIJIH

Istinski poražavajuća činjenica je da Vlada Posavskog kantona tokom 2012. godine nije razmatrala skoro niti jednu mjeru koja bi unaprijedila život najugroženijih kategorija stanovništva, kojih je iz dana u dan sve više. Tokom 2012.g. na dnevnom redu se nisu našla niti pitanja iz oblasti poljoprivrede, privrede, kulture, zdravstva, itd., a pošto na vrijeme nisu usvojeni ni Program rada ni Budžet za 2013., izvjesno je da vlasti Posavskog kantona ni u 2013. godini ne znaju šta će raditi, da li će razmatrati strateške mjere koje su građanima Posavskog kantona prijeko potrebne. 

Tokom 2012. godine, Vlada Posavskog kantona je uglavnom razmatrala samo nužne dnevno operativne mjere. U 2012. godini razmatrano je 448 mjera, među kojima dominiraju odluke koje čine preko polovinu svih razmatranih mjera (57%). Značajan udio imaju i zaključci, koji zauzimaju 9% svih razmatranih mjera.

Po pitanju realizacije planiranih mjera, od 79 Vlada je realizovala samo 51 mjeru ili 65% svog Programa rada. Nedostatak ozbiljnosti, nizak nivo aktivnosti te nedostatak  strateškog pristupa problemima iz kantonalne nadležnosti ogledaju se i u tome da je Vlada tokom 2012. godine planirala svega 15 zakona. Razmatrala je svega devet (9), a čak šest (6) zakona su u suštini  izmjene i dopune već postojećih zakona. Od devet (9) zakona,  samo su četiri (4) zakona bila usvojena i na Skupštini Posavskog kantona, te procenat realizacije zakonodavnog plana rada Vlade iznosi svega 27%.

Skupština Posavskog kantona također nije ispunila očekivanja građana. Naime, ukupno gledano, Skupština kontinuirano nije zasjedala četiri mjeseca (od maja do septembra), a ukupan rezulatat je samo šest (6) održanih sjednica. Mali broj usvojenih zakona (6 od planiranih 20) ili 25% ispunjenja svog zakonodavnog plana teško da mogu promijeniti situaciju u ovom kantonu. Ni Skupština Posavskog kantona nije razmatrala izuzetno važne akte koje bi obuhvatile naknade za porodilje, bolju zdravstvenu zaštitu, priznanje inostranih diploma, itd.

Nizak nivo aktivnosti Skupštine prati i nizak nivo aktivnosti zastupnika na sjednicama. Izuzev amandmana, gotovo nijedna mjera razmatrana na Skupštini nije došla na prijedlog zastupnika. Tokom 2012. postavljeno je ukupno 57 pitanja i 30 inicijativa, međutim kojima je veliki broj ponovljenih pitanja, neka čak i po treći put, a zastupnici koji od početka mandata još nijednom nisu uzeli učešće na sjednicama su Anđa Đordić - HDZ 1990 i Marko Kamenjaš- HDZ BiH.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina