Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Konkretni koraci ka rješavanju problema plastičnih kesa u BiH!

Objavljena analiza o upotrebi plastičnih kesa u BiH ukazala je na generalni problem, kao i  na moguća rješenja problema zagađivanja životne sredine u BiH ovom vrstom otpada.  

Veliki broj kesa odbačenih u prirodu čini Bosnu i Hercegovinu najzagađenijom zemljom tom vrstom otpada u regionu prvenstveno iz razloga što  izostaju konkretne mjere i akcije u smjeru upravljanja i proizvodnje otpada, uprkos brojnim strategijama koje su usvojile vlasti u BiH.

S tim u vezi, CCI je pristupio resornim entiteskim ministarstvima. Ministarstva su dala potpunu podršku nastojanjima da se iznađu rješenja za ovaj izuzetno ozbiljan problem i delegirala predstavnike koji su se uključili u aktivnosti Radne grupe za izradu modela rješenja problema plastičnih kesa u BiH.

Jedan od ključnih zaključaka dosadašnjeg rada ove grupe jeste da će rješenje problema plastičnih kesa, pored uporišta u već donesenim okolišnim aktima, imati uporište i u Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu u FBIH i Zakonu o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, kao i propisu o ambalaži i ambalažnom otpadu u RS.

U narednom periodu CCI će intenzivirati aktivnosti u pravcu uključivanja šire društvene zajednice u rješavanje ovog problema, uputiti otvoren poziv ekološkim NVO-ima, te pozvati lance  supermarketa da se i oni svojim kapacitetima uključe u proces i time pokažu društveno odgovorno ponašanje.