Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Od nove vlasti očekujemo da radi svoj posao, u interesu građana!

Centri civilnih inicijativa izražavaju zadovoljstvo zbog povećanog odaziva birača na proteklim Općim izborima u BiH. Blizu 250 000 više glasača u odnosu na izbore 2006. je ostvarilo svoje pravo da bira, što govori da su građani pokazali zrelost i spremnost na promjene, kada se suoče sa neodogovornom, neefikasnom i nefunkcionalnom vlašću.

Izbori 3.oktobra su bili značajni iz nekoliko razloga. Pored zrelosti građana da naprave promjene usljed nezadovoljstva radom prethodne vlasti, organizacije civilnog društva su također pokazale snagu i umijeće da animiraju građane da glasaju i da unaprijede njihovo razumijevanje da izlazak na izbore nije samo pravo već i dužnost, te da i građani dijele odgovornost za situaciju u zemlji i za svoje sutra.

Mnogo truda je uloženo da se u toku jedne veoma agresivne predizborne kampanje koju su vodile vladajuće partije u zemlji i koje su  najvećim dijelom zanemarile egzistencijalne probleme građana, vrati pažnja javnosti na stvarne probleme građana i na subjekte odgovorne za njihovo rješavanje.

U narednom periodu Centri civilnih inicijativa očekuju da novoizabrana vlast što prije formira vlade i parlamente i da krene ozbiljno raditi na rješavanju nagomilanih problema u društvu. CCI će pružiti ruku saradnje. Ipak, CCI će zadržati svoj kritički odnos prema vlasti, jer jedino što nas od vlasti interesuje i što očekujemo je – da radi svoj posao, u interesu građana.

 

naslov