Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Poziv Domu naroda Parlamenta Federacije BiH PODRŽITE ZAKON O IGRAMA NA SREĆU

 

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali su 04.09.2013. okrugli sto – javnu raspravu o Nacrtu Zakona o igrama na sreću Federacije BiH. Podsjećamo, 24.07., Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, usvojio je Nacrt Zakona i propisao javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Na okruglom stolu razgovarale su sve zainteresirane strane, odnosno predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, priređivači igara na sreću, a posebno budući korisnici sredstava, te razmotrene ključne osobine i mogućnosti usavršavanja Nacrta Zakona s fokusom na njegovu socijalno-razvojnu komponentu.

“S obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditeotm, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, itd., CCI očekuje što hitnije donošenje Zakona o igrama na sreću, odmah po okončanju perioda javne rasprave, dok se i prije ovog roka, već u prvoj polovini septembra, očekuje usvajanje nacrta Zakona u Domu naroda”, rekao je Adis Arapović, projekt menadžer CCI-a.

“Ovaj Zakon bi trebao osigurati mnogo više novca za zadovoljavanje potreba najugroženijih kategorija stanovništva i to na način što će svi priređivači igara na sreću biti tretirani jednako, tako što će biti mnogo manje prostora za malverzacije, utaje poreza, neplaćanje naknada, tako što će se pooštriti kaznene odredbe, a istovremeno će se osigurati sistem odgovornog priređivanja igara na sreću, kao i moderan, evropski pravni okvir koji ide u prilog i građanima, i priređivačima igara na sreću, i državi, odnosno punjenju budžeta. Zbog toga je izuzetno važno da se već na narednoj sjednici Doma naroda podrži ovaj Zakon, a da se odmah nakon završetka perioda javne rasprave Prijedlog Zakona konačno usvoji u oba doma Parlamenta FBiH.” – naglasio je Arapović.

 

naslov