Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Federacija propušta milionske prihode - HITNO USVOJITI NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU

 Centri civilnih inicijativa (CCI) su 27.05.2013. u Sarajevu organizirali Okrugli sto na temu „Važnost novog Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH“. Na skupu su se okupili predstavnici nekoliko resornih ministarstava Vlade Federacije BiH, nadležnih parlamentarnih komisija, priređivača igara na sreću, humanitarnih i organizacija osoba s invaliditetom, te drugih organizacija, potencijalnih korisnika sredstava prikupljenih oporezivanjem igara na sreću.

S obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, CCI traži što hitnije donošenje novog Zakona o igrama na sreću, čiji je Prednacrt pripreman nekoliko mjeseci i već duže vrijeme čeka razmatranje na Vladi FBiH.

Milionski gubici, utaje poreza, nesređena oblast priređivanja igara na sreću, pretjerana fleksibilnost važećeg Zakona, nedovoljan inspekcijski rad, prevelik prostor za negativan utjecaj na djecu i mlade, samo su dio razloga zbog kojih ovaj Zakon hitno treba biti pušten u parlamentarnu proceduru.

CCI će u narednim sedmicama intenzivirati aktivnosti po ovom pitanju, kako bi se novi Zakon o igrama na sreću što prije našao u parlamentarnoj proceduri.

 

naslov