Aktuelni projekti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Veća odgovornost lokalne vlasti za bolji kvalitet života građana/ki

Donator: IOM Međunarodna organizacija za migracije

Trajanje : 21 februar - 21 novembar 2020

Iznos: 215.336 KM

Najveći broj životnih potreba građani ostvaruju na lokalnom nivou vlasti. Lokalni nivo vlasti ima važne nadležnosti u okviru kojih mogu u značajnoj mjeri uticati na kvalitet života građana.

Javnost nema adekvatne informacije niti znanje o nadležnostima lokalnih zajednica, a nedostaje  i objektivna slika o rezultatima rada lokalnih vlasti i uticaja odluka vlasti na kvalitet života građana. Mladi nisu u dovoljnoj mjeri uključeni u političke procese na lokalnom nivou u svojim lokalnim zajednicama.

Kroz projekat CCI će organizovati različite vrste aktivnosti u oblasti monitoringa i ocjene rada lokalnih vlasti, osigurati informacije o političkim programima koji se fokusiraju na poboljšanje kvaliteta života na lokalnom nivou, uz aktivno uljučivanje mladih lokalnih lidera/ki.  

Aktivnosti će se realizovati u 15 opština/gradova: Velika Kladuša, Kalesija, Zavidovići, Goražde, Gornji Vakuf-Uskoplje, Konjic, Široki Brijeg, Hadžići, Livno, Kozarska Dubica, Gradiška, Teslić, Ugljevik, Pale i Foča..

Projektom se nastoji jačati odgovornost izabranih predstavnika u vlasti, pružiti adekvatna znanja i informacije građanima o rezultatima rada vlasti na lokalnom nivou i kandidatima na Lokalnim izborima 2020. godine, te uspostaviti pretpostavke za nezavisni monitoring rada lokalnih vlasti i praćenje zadovoljstva građana radom vlasti u budućnosti.

naslov

Cilj 1 – Organizovati različite vrste aktivnosti u oblasti monitoringa i ocjene rada lokalnih opštinskih vlasti osigurati informacije o političkim programima koji se fokusiraju na poboljšanje kvalitete života na lokalnom nivou.

Cilj 2 - Uspostaviti mehanizme nezavisnog monitoringa rada lokalnih vlasti i osnažiti ulogu mladih u političkim procesima i na izborima na lokalnom nivou.

Cilj 3 – Povećati otpornost zajednice na radikalizaciju i nasilni ekstremistički uticaj.

naslov